اخباراخبار جمعیتمرکز تحقیقاتویژه

سازمان جهانی بهداشت: مصرف دخانیات در سطح جهان کاهش‌یافته است

نکات کلیدی سلامت در سال 2021 از نگاه سازمان جهانی بهداشت (WHO)

با شروع سال ۲۰۲۲ میلادی، سازمان جهانی بهداشت، اقدام به ارائه یک گزارش و برجسته کردن ۱۰ نکته کلیدی در حوزه سلامت جهانی نموده است.

به گزارش روابط عمومی جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، به نقل از سازمان جهانی بهداشت: در یک سال گذشته تلاش‌های عظیمی در حوزه سلامت جهانی رخ داده است. کشورها با بیماری کووید-۱۹ مبارزه کردند که در سال ۲۰۲۱ تلفات بیشتری نسبت به سال ۲۰۲۰ داشت، درحالی ‌که تلاش برای ارائه سایر خدمات بهداشتی و درمانی نیز ادامه داشته است. متولیان بهداشت و سلامت، سهم بزرگی از این تلاش‌ها را به خود اختصاص داده‌اند؛ که اغلب پاداش ناچیزی دریافت می‌کنند. همچنین در سایر زمینه‌های بهداشتی نیز شکست‌ها و موفقیت‌هایی صورت گرفته است.

یکی از موفقیت‌های عرصه سلامت جهانی، کاهش مصرف دخانیات در جهان نسبت به سال‌های گذشته بوده است که سازمان جهانی بهداشت دراین‌باره این‌گونه توضیح‌ داده‌ است؛

به‌عنوان انتخاب‌هایی سرنوشت‌ساز برای سلامتی و پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر، تعداد قابل‌توجهی از مردم جهان تصمیم به ترک دخانیات می‌گیرند. بین سال‌های ۲۰۰۰ تا ۲۰۲۰ میلادی، تعداد افرادی که استعمال دخانیات داشته‌اند ۶۹ میلیون نفر کاهش‌یافته است، در واقع تا پیش ‌از این، حدود یک ‌سوم جمعیت جهان استعمال دخانیات داشتند که اکنون به کمتر از یک ‌چهارم رسیده‌است.

در سال ۲۰۱۵ حدود ۱.۳۲ میلیارد نفر مصرف‌کننده دخانیات بوده‌اند که این مقدار در مقایسه با شروع سال میلادی ۲۰۲۲ به حدود ۱.۳۰ میلیارد نفر کاهش‌یافته است و انتظار می‌رود این تعداد تا سال ۲۰۲۵ به ۱.۲۷ میلیارد نفر کاهش یابد.

در دو سال گذشته، تنها ۳۲ کشور در مسیر کاهش ۳۰ درصدی مصرف دخانیات بین سال‌های ۲۰۱۰ و ۲۰۲۵ قرار داشتند که اکنون ۶۰ کشور در مسیر دستیابی به هدف کاهش مصرف دخانیات قرار دارند.

زندگی میلیون‌ها نفر توسط سیاست‌های مؤثر و جامع کنترل دخانیات (MPOWER) تحت عنوان معاهده چارچوب کنترل دخانیات (FCTC) نجات‌یافته است که دستاوردی بزرگ در مبارزه با همه‌گیری دخانیات بوده است.

بااین‌حال، این پیشرفت شکننده است، زیرا صنعت دخانیات در بسیار از کشورها از همه‌گیری کووید-۱۹ برای ایجاد نفوذ در دولت‌ها سوءاستفاده کرده است. اجلاس اعضای کنوانسیون چارچوب سازمان جهانی بهداشت (COP9)، در مورد کنترل دخانیات (FCTC) اعلامیه‌ای را در مورد بهبودی از بیماری همه‌گیر کووید-۱۹ تأکید و همچنین یک مکانیسم بودجه برای تقویت اقدامات جهانی کنترل دخانیات ایجاد کرده است.

دکتر تدروس آدهانوم، مدیرکل سازمان بهداشت جهانی با دلگرم‌کننده خواندن کاهش مصرف دخانیات و افزایش کشورها در مسیر دستیابی به این هدف اظهار داشت: ما هنوز راه طولانی در پیش داریم و شرکت‌های دخانی از هر ترفندی برای دفاع از سود عظیمی که از فروش کالاهای مرگبار خود به دست می‌آورند استفاده می‌کنند؛ و این روند را ادامه خواهند داد. وی گفت ما همه کشورها را تشویق می‌کنیم تا از ابزارهای مؤثر موجود برای کمک به ترک دخانیات و نجات جان انسان‌ها استفاده بهتری کنند.

دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران نیز ضمن ابراز خرسندی از این کاهش چشمگیر در مصرف دخانیات اظهار داشت: امیدواریم در ایران نیز این روند رو به صعود باشد اما با شرایط موجود، فاصله زیادی با کشورهای موفق در این زمینه داریم.

دکتر محمدرضا مسجدی با تأکید بر لزوم هم‌افزایی سازمان‌های دولتی و غیردولتی در زمینه کاهش و کنترل مصرف دخانیات، افزود: برای دستیابی به جامعه سلامت‌محور و کاهش مرگ‌ومیر‌ها و بیمارهای منتسب به دخانیات تلاش‌هایی همه جانبه صورت گیرد تا از خسارت‌های جبران‌ناپذیر فرهنگی، اجتماعی، بهداشتی و هزینه‌های درمانی زیادی که مصرف دخانیات به بدنه اقتصادی کشور تحمیل می‌کند، کاسته شود.

مسجدی افزود؛ برای دستیابی به جامع عاری از دخانیات، افزایش مالیات بر اساس معاهده جهانی کنترل دخانیات تا ۷۰ درصد قیمت خرده‌فروشی محصولات دخانی، اجرای قوانین مصوب کنترل دخانیات و پایبندی مردم و حاکمیت به این قوانین و همچنین تقویت نقش صدا وسیما و وزارتخانه‌های مرتبط و همکاری و توان‌افزایی همه‌جانبه، اقدامات تاثیرگذاری است که لازم است انجام گیرد تا ایران اسلامی نیز پا به ‌پای کشورهای موفق در این زمینه و حتی جلوتر از آنها حرکت کند، چرا که استعمال دخانیات زیبنده ملت عزیز ایران و حکومت اسلامی نیست و نخواهد بود.

ترجمه: فاطمه عبدالعظیم بیک

برای دیدن خبر اصلی اینجا کلیک کنید

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
چطور میتونم بهتون کمک کنم ؟