گوجه فرنگی چگونه آسیب های ریه ناشی از سیگار کشیدن را از بین میبرد
نقش سبزیجات و میوه ها در رژیم های غذایی همیشه مورد توجه و بررسی متخصصین قرار گرفته است. مواد و اجزاء تشکیل دهنده آنها میتواند نقش موثری درکارکرد ریه کسانی که سیگار را ترک کرده اند یا افراد بزرگسالی که بالاتر از سن 30 باشند, ایفا کند. حال در این مقاله به نقش مفید میوه ها و سبزیجات بالاخص گوجه فرنگی و سیب از منظر کارکرد ریه می پردازیم.

رژیم غذایی حاوی گوجه فرنگی و میوه ها فواید زیادی برای سلامتی بدن از جمله قطع سرطان پوست یا حفظ سیستم ایمنی بدن, بدنبال دارد. حال, محققان دریافته اند که این غذاها میتوانند عملکرد ریه های کسانی که از مدتها قبل سیگار میکشیدند را بهبود ببخشند و سرعت روند رو به زوال عملکرد ریه در بزرگسالان را کاهش دهد. جان هاپکینز از بخش سلامت عمومی موسسه بلومبرگ در کانادا با مدرک MD این بررسی را جمع آوری کرده است. این یافته ها در مجله اروپایی Respiratory چاپ شده است.
آمار مصرف سالانه سیگار در ایرانسالیانه حدود ۶۰ میلیارد نخ در ایران سیگار می کشند و این موجب مرگ بیش از ۵۵ تا ۶۰ هزارنفر انسان در هر سال می شود. همچنین سالانه ۵۰۰ هزار نفر بدلیل عوارض ناشی از مصرف دخانیات در بیمارستان ها بستری میشوند .
بررسی عملکرد ریه بعد از قطع سیگار
سلامت ریه بعد از قطع سیگار موضوعی بوده که هم برای کسانی که سیگار میکشیدند و هم متخصصین سلامت جذاب می باشد.
ریه ها همین که سیگار قطع شد, شروع به احیا و ترمیم میکنند. روند بهبود ریه چندین سال طول می کشد. علاوه بر آن, وقتی که متقاضی سریع این کار را شروع کند, ترک سیگار به تنهایی سرعت خطر بیماری های ریه ای مربوط به سیگار را به کل از بین نمیبرد. عامل دیگری که باید در نظر گرفته شود این است که ریه ها در سنین بین ۲۰ تا ۲۵ سال به پختگی کامل می رسند. بعد از سن ۳۵ سالگی, عملکرد ریه رو به زوال می رود و نفس کشیدن به تدریج دشوارتر میشود.
به طور خلاصه: ضعیف شدن دیافراگم موجب کاهش توانایی دم و بازدم میشود, ماهیچه هایی که راه هوا را باز میکنند, قابلیت ارتجاعی خود را از دست می دهند. آلوئول دچار تغییر شکل میشوند و ناحیه ای از مغز که مسئول برقرار کردن تنفس در بدن است,پیام های ضعیف تری را به ریه ها ارسال میکند.
تاثیر میوه ها وسبزیجات
حقیقی که قبلا در BMJ منتشر شده, نشان میدهد که مواد غنی رژیمی در میوه ها و سبزیجات, خطر بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) در بین کسانی که سیگاری هستند و یا در گذشته سیگار مصرف میکردند را کاهش میدهد. در واقع, مصرف مازاد هر روزه مساوی است با کاهش ۴ تا ۸ درصدی خطر.
بررسی جدید یک قدم فراتر رفته و میگوید که مصرف غذای حاوی مقدار بالای میوه ها و سبزیجات, بالاخص گوجه فرنگی و سیب, زوال در عملکرد ریه را در بین افرادی که قبلا سیگار مصرف میکردند, بیش از ۱۰ سال کند میکند.
کاهش سرعت زوال ریه در بین بزرگسالان
آنهایی که بیشتر از سه میوه یا بیش از دو گوجه در گذشته میخوردند در مقایسه با بزرگسالانی که کمتر از یک میوه یا یک گوجه در روز مصرف میکردند, زوال عملکرد ریه را کندتر تجربه میکنند. دانشمندان,رژیم غذایی و عملکرد دیگر منابع میوه ها و سبزیجات مثل سس گوجه فرنگی را مورد پرسش قرار داده اند اما این تاثیر فقط در بین کسانی روشن بوده که میوه ها و سبزیجات تازه مصرف میکردند.
این نتیجه ادعا میکند که مواد خاصی در گوجه و سیب تازه وجود دارد که ریه های آسیب دیده توسط سیگار کشیدن را میتواند بهبود ببخشد.
بعلاوه, زوال کندتر در عملکرد ریه تمام بزرگسالانی که رژیم حاوی گوجه داشته اند و آنهایی که هرگز سیگار نکشیدند, در این بررسی مشاهده می شود.
این تحقیق به بررسی وانسا گارسیا لارسن که به عنوان استادیار در دپارتمان بین المللی سلامت موسسه ی بلومبرگ فعالیت میکند, منتهی میشود که نشان میدهد رژیم غذایی به بهبود ریه های آسیب دیده کسانی که سیگار را ترک کرده اند,کمک میکند. همچنین ادعا میکند که رژیم حاوی میوه ها میتواند روند طبیعی کهولت ریه,حتی اگر هرگز سیگار مصرف نکرده باشید, را کندی ببخشد. او اضافه میکند که این یافته ها, از نیاز به پیشنهادات رژیم غذایی مخصوصا برای کسانی که در معرض خطر ابتلا به بیماری های تنفسی مثل بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) قرار دارند,پشتیبانی میکند. رژیم غذایی میتواند به مبارزه علیه بیماری مزمن انسدادی ریه کمک کند.
رژیم میتواند به مبارزه علیه بیماری مزمن انسدادی ریه COPD کمک کند
گارسیا لارسن و تیم او, آزمایش های عملکرد ریوی انجام شده و رژیم غذایی که شامل تنفس سنجی در بین بیش از ۶۵۰ بزرگسال از آلمان,نروژ و بریتانیا یکبار در سال ۲۰۰۲ و دوباره ۱۰ سال بعد از آن بوده را مورد ارزیابی قرار داده است.
رابطه ی بین رژیم غذایی و عملکرد ریه بیشتر در بین کسانی صدق میکند که قبلا سیگار مصرف میکردند. کسانی که قبلا سیگار میکشیدند و یک گوجه و میوه در سبد غذایی و رژیمی خود قرار میدادند میزان هوای دم آنها وقتی اندازه گیری شد, حدود ۸۰ میلی لیتر در زوال عملکرد ریوی آنها در طول بیش از ده سال کاهش صورت گرفته است. این نشان میدهد که مواد مقوی خاص, نقشی کلیدی در بهبود آسیب ناشی از سیگار ایفا میکند.
مطالعات ما ادعا میکند خوردن بیشتر میوه در یک روال منظم میتواند در از بین بردن زوال وقتی مردم مسن تر میشوند,کمک کند و حتی میتواند در بهبود اسیب دیدگی ناشی از سیگار هم موثر باشد. رژیم غذایی میتواند یکی از روش های مبارزه علیه نشانه های بیماری های مزمن انسدادی ریوی در دنیا باشد.
در این بررسی عواملی مثل سن, جنسیت, قد, شاخص توده بدنی, انرژی کلی در نظر گرفته شده و فعالیت های فیزیکی را تحت کنترل قرار داده تا از درستی نتایج اطمینان حاصل شود.