درباره ما
در طول این مدت افراد علاقهمند و دلسوز به این نهاد مردمی و عامالمنفعه پیوستند. در حال حاضر هیئتامنا جمعیت را حدود ۵۰ نفر از شخصیتهای علمی، فرهنگی، اجتماعی و … تشکیل میدهند.
جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، غیرسیاسی بوده و به دولت، سازمان و مؤسسات حکومتی و ارگانی وابسته نیست و هزینههای جاری آن توسط افراد خیر و علاقهمند و سازمانهای پشتیبان تأمین میگردد.
برای تحقق بخشیدن به اهداف جمعیت، هیئتمدیره آن علاوه بر ارتباط دائم با رسانههای گروهی به ویژه صداوسیمای ج.ا.ا با سایر ارگانها و نهادهای دیگر ارتباط داشته که به اهم آنها اشاره میگردد:
مجلس شورای اسلامی، دولت جمهوری اسلامی ایران، مراجع عظام تقلید، حوزههای علمیه، قوه قضائیه، شورای سیاستگذاری ائمه جمعه، فرماندهی نیروی انتظامی، فرماندهی نیروی مقاومت بسیج، وزارتخانهها، دانشگاهها و مؤسسات علمی، آموزشی و تحقیقاتی داخل و خارج از کشور
پس از پشت سر گذاشتن سختیها و نقلمکانهای زیاد در راستای پیشبرد اهداف (با وجود مشکلات عدیده و نداشتن امکانات مالی و حتی ساختمان اداری مستقل و مناسب) جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات دست از تلاش برنداشت و سرانجام توانست در ساختمان کنونی واقع در خیابان فتحی شقاقی مستقر گردد تا به فعالیتهای همهجانبه در پیشگیری و کنترل دخانیات به عنوان یک ضرورت در حوزه سلامت اجتماعی ادامه دهد.
- سال ۱۳۶۲ – خیابان سمیه تقاطع خیابان بهار
- سال ۱۳۸۰ – خیابان طالقانی نبش ویلا،ساختمان هیئت امنای ارزی
- سال ۱۳۸۲ – خیابان قرنی نبش خیابان کریم خان،ساختمان وزارت بازرگانی (دفتر مرکزی)
- سال ۱۳۸۲ تا ۱۳۸۵ – طالقانی (کلینیک ترک سیگار)
- سال ۱۳۸۶ – خیابان سهروردی نبش خیابان قندی(دفتر مرکزی ساختمان عترت فاطمی)
- سال ۱۳۸۷ – خیابان طالقانی نبش خیابان قرنی،ساختمان داوطلبان هلال احمر (کلینیک ترک سیگار)
جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران
سال تأسیس ۱۳۶۲
- کلیات
با تأئیدات خداوند متعال و در سایه توجیهات حضرت بقیه الله (عج) و بمنظور رسیدگی به وضعیت استعمال دخانیات و بیماریهای ناشی از آن در کشور و در جهت گشترش فعالیت در زمینه های مختلف فرهنگی،آموزشی،پژوهشی،پیشگیری،درمانی،خدماتی و سایر موارد در داخل و خارج از کشور و در چارچوب تحقق آرمانهای عالی و بشر دوستانه نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و براساس نیازها،جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات تشکیل میگردد که در این اساسنامه بلحاظ رعایت اختصار جمعیت نامیده میشود.
- تابعیت
“جمعیت” تابعیت جمهوری اسلامی ایران را دارد و کلیه اعضاء آن التزام خود را به قانون اساسی و نظام جمهوری اسلامی ایران اعلام می دارند و به نام “جمعیت” حق فعالیت سیاسی یا وابستگی و ارتباط با احزاب و گروه های سیاسی را نخواهند داشت.
- اهداف
- جلب توجه مسئولین دولتی و سازمانهای غیردولتی و جوامع مختلف ملی و بین المللی به مسائل و مشکلات اجتماعی،اقتصادی،پیشگیری،درمانی،آموزشی،تحقیقاتی،فرهنگی و خدماتی و سایر موارد مربوط به استعمال دخانیات در کشور و جهان.
- همکاری و مشاوره با مسئولان و کارشناسان داخلی و خارجی جهت بهره گیری بهینه امکانات و اعتبارات در کلیه زمینه های مربوط به استعمال دخانیات.
- ارتقاء آگاهی علمی و اجتماعی جامعه، نسبت به مسائل مرتبط با استعمال دخانیات.
- ایجاد ارتباط و همکاری با انجمن های حمایتی و علمی و صنفی داخلی و خارجی.
- جلب مشارکت ها و کمک های شخصیت ها و سازمان های حقیقی و حقوقی دولتی و غیر دولتی داخلی و خارجی.
- همکاری در گسترش خدمات فرهنگی،پژوهشی،آموزشی،تشخیصی،پیشگیری،درمانی و اجتماعی و سایر موارد در راستای اهداف ”جمعیت“.
- ارائه طرح های قابل اجراء به نهادهای ذیربط در جهت پیشگیری،کنترل و ریشه کنی استعمال دخانیات.
- کمک و حمایت،تشویق جهت انجام برنامه و طرح های آموزشی، پژوهشی، پیشگیری، درمانی، خدماتی، فرهنگی، حمایتی و سایر موارد در راستای اهداف ”جمعیت“ در داخل و خارج از کشور.
- پیشگیری از استعمال دخانیات در نوجوانان وجوانان کشور و تشویق افراد سیگاری برای ترک استعمال دخانیات با بکارگیری روش های مختلف و توسعه کلینیک های ترک سیگار.
- اطلاع رسانی مستمر از طریق تهیه نشریات،ترجمه مطالب علمی و چاپ کتاب و برگزاری سمینارهای علمی و مشارکت و همکاری با رسانه ها به ویژه صدا و سیما و سایر موارد.
قانون جامع کنترل و مبارزه ملی با دخانیات مصوبه مورخ ۸۵/۷/۵
ماده۱- به منظور برنامه ریزی برای مبارزه با مصرف مواد دخانی و حفظ سلامت عمومی،ستاد کشوری کنترل و مبارزه با دخانیات که در این قانون به اختصار ستاد نامیده با ترکیب زیر تشکیل می شود:
- وزیر بهداشت،درمان و آموزش پزشکی به عنوان رئیس ستاد
- وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی
- وزیر آموزش و پرورش
- وزیر بازرگانی
- فرمانده نیروی انتظامی
- دو نفر از کمیسیون بهداشت و درمان شورای اسلامی به عنوان ناظر
- رئیس سازمان صدا و سیمای ج.ا.ا به عنوان ناظر
- نماینده یکی از سازمانهای غیردولتی مرتبط با دخانیات به انتخاب وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی
تبصره ۱- دبیرخانه ستاد در وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی مستقر خواهد بود.
تبصره ۲- گزارش عملکرد شش ماهه ستاد به هیئت وزیران و کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی ارائه می شود.
تبصره ۳- نمایندگان دستگاههای دولتی مرتبط با موضوع مورد بحث به تشخیص دبیر ستاد بدون حق رأی برای شرکت در جلسات دعوت می شوند.
ماده ۲- وظایف ستاد به شرح زیر است:
الف- تدوین دستورالعمل اجرایی مربوط به تعاریف شمول و ویژگیهای تبلیغات.
ب- تدوین و تصویب برنامه های آموزش و تحقیقات با همکاری دستگاههای مرتبط.
ج- تعیین نوع پیامها، هشدارها، تصاویر و طرحهای مرتبط با آثار سوء اجتماعی، اقتصادی، بهداشتی و سلامتی دخانیات و دوره های زمانی آن،موضوع ماده ۵ این قانون.
مصوبات این ستاد پس از تایید رئیس جمهور قابل اجرا است.
ماده ۳- هر نوع تبلیغ،حمایت،تشویق مستقیم و غیرمستقیم و یا تحریک افراد به استعمال دخانیات اکیداً ممنوع است.
ماده ۴- سیاستگذاری،نظارت و مجوز واردات انواع مواد دخانی صرفاً توسط دولت انجام می گیرد.
ماده ۵- پیام های سلامتی و زیانهای دخانیات باید مصور و حداقل پنجاه درصد (۵۰%) سطح هر طرف پاکت سیگار (تولیدی-وارداتی) را پوشش دهد.
تبصره- استفاده از تعابیر گمراه کننده مانند ملایم،لایت،سبک و مانند آن ممنوع گردد.
ماده ۶- کلیه فرآورده های دخانی باید در بسته هایی با شماره سریال و برچسب ویژه شرکت دخانیات عرضه شوند.درج عبارت ”مخصوص فروش در ایران“ بر روی کلیه بسته بندیهای فرآورده های دخانی ورداتی الزامی است.
ماده ۷- پروانه فروش فرآورده های دخانی توسط وزارت بازرگانی و براساس دستورالعمل مصوب ستاد صادر می شود.
تبصره- توزیع فرآورده های دخانی از سوی اشخاص فاقد پروانه فروش ممنوع است.
ماده ۸- هر سال از طریق افزایش مالیات،قیمت فرآورده های دخانی به میزان (۱۰%) افزایش می یابد.تا دو درصد (۲%) از سر جمع مالیات مأخوذه از فرآورده های دخانی به حساب خزانه داری کل واریز و پس از طی مراحل قانونی در قالب بودجه های سنواتی در اختیار نهادها و تشکل های مردمی مرتبط به منظور تقویت و حمایت این نهادها جهت توسعه برنامه های آموزشی،تحقیقاتی و فرهنگی در زمینه پیشگیری و مبارزه با استعمال دخانیات قرار می گیرد.
ماده ۹- وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی موظف است فعالیت های پیشگیرانه،درمان و توانبخشی افراد مبتلا به مصرف فرآورده های دخانی و خدمات مشاوره ای ترک دخانیات را در خدمات اولیه بهداشتی ادغام و زمینه های گسترش و حمایت از مراکزمشاوره ای و درمانی غیردولتی ترک مصرف مواد دخانی را فراهم نماید.
ماده ۱۰- انجام هر گونه تبلیغات مغایر با این قانون و آیین نامه های اجرایی آن،جرم و مستوجب مجازاتاز پانصد هزار (۵۰۰/۰۰۰) ریال تا پنجاه میلیون (۵۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال جزای نقدی است.دادگاه مکلف است علاوه بر مجازات،دستور جمع آوری محصولات مورد تبلیغ را صادر نماید و میزان مجازات های یاد شده بر اساس نرخ تورم (هر سه سال یکبار) بنا به اعلام بانک مرکزی ج.ا.ا و تأیید هیئت وزیران قابل افزایش است.
ماده ۱۱- فروش و عرضه دخانیات به استثنای اماکن موضوع ماده (۷) این قانون،عرضه محصولات بدون شماره سریال و علامت مصوب،تکرار عدم پرداخت مالیات،مستوجب مجازات از پانصد هزار(۵۰۰/۰۰۰)ریال تا سی میلیون (۳۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال جزای نقدی است و میزان مجازات های یاد شده بر اساس نرخ تورم (هر سه سال یکبار) با اعلام بانک مرکزی ج.ا.ا و تأیید هیئت وزیران قابل افزایش است.
ماده ۱۲- فروش یا عرضه به افراد زیر هجده سال بواسطه این افراد،علاوه بر ضبط فرآورده های دخانی کشف شده نزد متخلف،وی به جزای نقدی از یکصد هزار (۱۰۰/۰۰۰) ریال تا پانصد هزار (۵۰۰/۰۰۰) ریال محکوم می شود،تکرار یا تعدد تخلف،مستوجب جزای ده میلیون(۱۰/۰۰۰/۰۰۰) ریال مجازات است.
ماده ۱۳- استعمال دخانیات در نهادهای موضوع ماده (۱۸) قانون رسیدگی به تخلفات اداری ممنونع و مرتکب به شرح زیر مجازات می شود:
الف- چنانچه مرتکب از کارکنان نهادهای مذکور باشد،به حکم هیئت رسیدگی به تخلفات اداری به یکی از تنبیهات مقرر در بندهای (الف) و (ب) ماده (۹) قانون رسیدگی به تخلفات اداری و در صورت تکرار در مرتبه سوم به تنبیه مقرر در بند (ج) ماده مذکور محکوم می شود.
ب- سایر مرتکبین به جزای نقدی از هفتاد هزار (۷۰/۰۰۰) ریال تا (۱۰۰/۰۰۰) ریال محکوم می شوند.
تبصره ۱- مصرف دخانیات در اماکن عمومی یا وسایل نقلیه عمومی موجب حکم به جزای نقدی از پنجاه هزار (۵۰/۰۰۰) ریال تا یکصد هزار (۱۰۰/۰۰۰) ریال است.
تبصره ۲- هیئت دولت می تواند حداقل و حداکثر جزای نقدی مقرر در این قانون را هر سه سال یکبار بر اساس نرخ رسمی تورم تعدیل کند.
ماده ۱۴- عرضه،فروش،حمل و نگهداری فرآورده های دخانی قاچاق توسط اشخاص حقیقی یا حقوقی ممنوع و مشمول مقررات اجع به قاچاق کالا است.
ماده ۱۵- ثبت هر گونه علامت تجاری و نام خاص فرآورده های دخانی برای محصولات غیر دخانی و بالعکس ممنوع است.
ماده ۱۶- فروشندگان مکلفند فرآورده های دخانی را در بسته های مذکور در ماده (۶) عرضه نمایند،عرضه و فروش بسته های باز شده فرآوردههای دخانی ممنوع است.متخلفین به جزای نقدی از پنجاه هزار (۵۰/۰۰۰) ریال تا دویست هزار (۲۰۰/۰۰۰) ریال محکوم می شوند.
ماده ۱۷- بار مالی ناشی از اجرای این قانون با استفاده از امکانات موجود و کسری آن در سال ۱۳۸۵ از محل صرفه جویی ها و در سالهای بعد از محل درآمدهای حاصل از ماده (۸) همین قانون و سایر درآمدها در ماده(۹) هزینه گردد.
ماده ۱۸- آیین نامه اجرایی این قانون ظرف سه ماه بوسیله وزارت بهداشت،درمان و آموزش پزشکی و با همکاری شرکت دخانیات ایران تدوین و به تصویب هیئت وزیران می رسد.
ماده ۱۹- احکام جزایی و تنبیهات مقرر در این قانون شش ماه پس از تصویب به اجرا گذاشته می شود.
ماده ۲۰- درآمدهای سالیانه ناشی از تولید و ورود سیگار و مواد دخانی که حاصل تخریب سلامت است به اطلاع کمیسیون تخصصی مجلس شورای اسلامی برسد.
- دریافت لوح تقدیر از رئیس کمیته طرح دانشگاه بدون دخانیات در سال ۱۳۸۵
- دریافت جایزه میرزای شیرازی در سال ۱۳۸۸ که برای اولین بار به آیت الله سیدعلی غیوری ،نماینده جمعیت در ستاد کشوری قانون جامع کنترل دخانیات به عنوان اولین برنده جایزه میرزای شیرازی اهدا شد.
- دریافت تندیس از سازمان جهانی بهداشت در خرداد ماه ۱۳۸۹
- دریافت لوح تقدیر از وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در سال ۱۳۸۹
- دریافت تقدیرنامه شهر عاری از دخانیات از شهرداری منطقه در ۱۸ بهمن ماه ۱۳۸۹
- دریافت لوح تقدیر از شهرداری رباط کریم در دی ماه ۱۳۸۹
- دریافت سومین دوره جایزه میرزای شیرازی در خرداد ماه ۱۳۹۰
- دریافت لوح تقدیر از رئیس انجمن پرستاری ایران در تیر ماه ۱۳۹۰
- دریافت لوح تقدیر از ریاست ستاد ساماندهی فعالیت های سازمان های مردم نهاد شورای اسلامی شهر تهران در بهمن ماه ۱۳۹۰
- دریافت لوح تقدیر از دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شاهرود در سال ۱۳۹۰
- دریافت تقدیر نامه شهر عاری از دخانیات از شهرداری منطقه ۱۸ در خرداد ماه ۱۳۹۱
- دریافت لوح تقدیر از ریاست ستاد ساماندهی فعالیت های سازمان های مردم نهاد شورای اسلامی شهر تهران در مرداد ماه ۱۳۹۱
- دریافت لوح تقدیر از سازمان جهانی بهداشت
- دریافت لوح تقدیر از وزارت بهداشت توسط واحد فرآموز نفس پاک
- دریافت لوح تقدیر از رئیس دانشگاه علوم پزشکی ارتش جمهوری اسلامی ایران
- دریافت لوح تقدیر از معاون اجتماعی و ارشاد ناجا
افقی که جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات برای فعالیتهای خود تعریف کرده است، رسیدن به جامعه عاری از دخانیات و زیانهای بهداشتی، اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی حاصل از آن است.
جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران برای دستیابی به جامعه بدون دخانیات و برای کاهش زیانهای بهداشتی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی ناشی از استعمال دخانیات و برای پیشگیری از این موارد و حفظ این ارزشها تلاش مینماید تا با اطلاعرسانی، آگاهسازی و آموزش به این مهم دست یابد.
این جمعیت باهدف ارتقای سلامت جامعه در تلاش است تا از بار مرگومیر ناشی از استعمال دخانیات در ایران که سالانه حدود ۶۰ هزار نفر هست بکاهد و روند رو به رشد مصرف دخانیات را در کشور به پایینترین حد ممکن برساند؛ و این میسر نمیشود مگر با همکاری همهجانبه مردم و نهادهای دولتی و غیردولتی.
آگاهی رسانی و آموزش
- ارتقای آگاهی علمی و اجتماعی جامعه نسبت به مسائل مرتبط با استعمال مواد دخانی.
- اطلاعرسانی مستمر از طریق تهیه نشریات، ترجمه مطالب علمی و چاپ کتاب و برگزاری سمینارهای علمی و مشارکت و همکاری با رسانهها به ویژه صداوسیما، مؤسسات تبلیغاتی و سایر موارد.
پیشگیری و ترک استعمال دخانیات
- ارائه طرحهای قابلاجرا به نهادهای ذیربط در جهت پیشگیری، کنترل و کاهش استعمال دخانیات.
- پیشگیری از استعمال دخانیات در نوجوانان و جوانان کشور و تشویق افراد سیگاری برای ترک مواد دخانی با بهکارگیری روشهای مختلف و توسعه کلینیکهای ترک سیگار.
جلب مشارکتها و همکاریهای ملی و بینالمللی
- جلب توجه مسئولین دولتی و غیردولتی و جوامع مختلف ملی و بینالمللی به مسائل و مشکلات اجتماعی، اقتصادی مرتبط با دخانیات و اقدامات در زمینه پیشگیری، درمانی، آموزشی، تحقیقاتی، فرهنگی و خدماتی و سایر موارد مربوط به استعمال دخانیات در کشور و جهان
- جلب مشارکت شخصیتهای حقیقی و حقوقی و سازمانهای دولتی و غیردولتی داخل و خارج از کشور
- کمک، حمایت و تشویق جهت انجام برنامهها و طرحهای آموزشی، تحقیقاتی، تشخیصی، پیشگیری، درمانی و سایر موارد بر اساس اهداف جمعیت در داخل و خارج کشور