آسم بیماری التهابی مزمن و غیرواگیر ریه است که در این بیماری به موجب انسداد راههای هوایی عمل تنفس سخت می شود و علائم آسم به صورت سرفه، خسخس سینه، تنگی نفس، تنفس سریع و سطحی، درد قفسه سینه بروز میکند. آسم شایعترین بیماری مزمن دوران کودکی و شایعترین علت بستری در بیمارستان در این سنین است.
ژنتیک و همچنین عوامل محیطی نظیر گرده های گل و گیاه ، پر، مو یا پوست حیوانات، گردوخاک، سوسک و انواع حشرات، آلودگی هوا، تغییرات آب و هوایی بخصوص هوای سرد و خشک، بوهای تند مانند رایحه عطر و ادکلن، آلایندههای شیمیایی مانند شویندهها و حشرهکشها ، گاز منوکسیدکربن ، عفونتهای ویروسی مانند سرماخوردگی و آنفولانزا، دود اسپند، دود مواد دخانی مثل سیگار، قلیان و پیپ از مهمترین علل بروز و تشدید علائم این بیماری است.
تاکنون راهحلی برای ریشهکن کردن آسم پیدا نشده ولی میتوان این بیماری را به شکلی کنترل کرد که از بروز حملههای آن پیشگیری شود.
علاوه بر داروها پرهیز از عوامل محرکی که سبب التهاب مجاری هوایی میشوند در بروز علائم این بیماری موثر هستند، ازجمله اقدامات پیشگیرانه
پرهیز از سیگار کشیدن و جلوگیری از قرار گرفتن در معرض دود تحمیلی مواد دخانی است (قابل توجه است که بسیاری از عواملی که باعث بروز و تشدید بیماری آسم میشود در اجزای تشکیل دهندهی سیگار وجود دارد) .
با رعایت اصول درمانی و پیگیریهای مراقبتی و بهداشتی میتوان علائم بیماری و شدت حملات را تعدیل کرد.
تهیه شده در: واحد زنان جمعیت مبارزه با دخانیات ایرانیان