اخبارویژه

جان باختن سالانه ۶۰ هزار نفر در ایران براثر استعمال دخانیات

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت مطرح کرد؛

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت گفت: استعمال قلیان در کشور نسبت به سال ۹۵، ۵۴ درصد افزایش داشته است.
به گزارش روابط عمومی « جمعیت»، بهزاد ولی‌زاده رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت در  جلسه هماهنگی «هفته ملی بدون دخانیات» به ارائه گزارشی از استعمال دخانیات در ایران و جهان و خطرات و آسیب‌های آن در حوزه‌های مختلف اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی پرداخت.

وی بابیان اینکه سالانه ۸ میلیون نفر در جهان به دلیل استعمال دخانیات جان خود را از دست می‌دهند، گفت: ۱.۲ دهم میلیون نفر آن افرادی هستند که در معرض مواجهه با دود حاصل از مصرف دیگران قرار می‌گیرند. حدود ۶۰ هزار مرگ سالیانه ناشی از مصرف دخانیات در کشور برآورد شده است.

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت عنوان کرد: حدود ۱۰۰ میلیون نفر در قرن بیستم به دلیل استعمال دخانیات و مواجهه با دود دست‌دوم آن جان خود را از دست دادند. سازمان جهانی بهداشت پیش‌بینی نموده است که چنانچه اقدام عاجل برای کنترل اپیدمی جهانی انجام نشود تا پایان قرن بیست و یکم حدود یک میلیارد نفر از مردم جهان قربانی این اپیدمی مرگبار خواهند شد.

ولی زاده بیان کرد: ازجمله عوارض مرتبط با مصرف دخانیات می‌توان به ابتلا به انواع بیماری‌های مزمن و انواع سرطان‌ها اشاره کرد.

وی در خصوص هزینه‌های اقتصادی مصرف دخانیات در جهان و کشور اظهار کرد: مصرف دخانیات در جهان سالیانه ۱.۴ تریلیون دلار به کشورهای جهان خسارت وارد می‌کند. هدر رفت سالانه حدود ۴۰ هزار میلیارد تومان برای خرید سیگار و تنباکو در کشور و تحمیل هزینه سالیانه بیش از ۶۰ هزار میلیارد تومان صرف درمان بیماری‌های مرتبط با بخش سلامت کشور،ضرر اقتصادی سالانه بیش از ۱۱۰ هزار میلیارد تومان به بخش‌های تولیدی و توسعه کشور به دلیل مرگ زودهنگام افراد مصرف‌کننده و در مواجهه با دود دست‌دوم، غیبت از کار، ناتوانی، آتش‌سوزی و غیره. از جمله تبعات اقتصادی مصرف دخانیات در کشور است.

رئیس دبیرخانه ستاد کشوری کنترل دخانیات وزارت بهداشت در خصوص روند افزایش مصرف دخانیات سالهای ۱۳۹۵ تا ۱۴۰۰ در گروه سنی بالای ۱۸ سال عنوان کرد:مصرف دخانیات در مردان حدود ۳ درصد و در زنان ۱۱ درصد افزایش‌یافته و  همچنین مصرف قلیان نسبت به سال ۱۳۹۵ حدود ۵۴ درصد افزایش داشته است.

ولی زاده با اشاره به روند افزایش مصرف دخانیات در سالهای ۹۵ تا ۱۴۰۰ در گروه سنی ۱۸ تا ۲۴ سال گفت: مصرف دخانیات در بین زنان حدود ۹۰ درصد و در بین مردان با۳۴  درصد افزایش همراه بوده  و مصرف روزانه سیگار در بین زنان حدود ۱۹۰ درصد و در بین مردان ۴۶ درصد افزایش‌یافته است.

وی در ارتباط با روند افزایش مصرف دخانیات درسال‌های ۸۶ تا ۹۵ در گروه سنی ۱۳ تا ۱۵ سال اظهار کرد:  مصرف دخانیات در بین نوجوانان ۱۵-۱۳ ساله بیش از ۱۳ درصد افزایش داشته و افزایش مصرف سیگار در میان دختران نوجوان ،۱۳۳ درصد بوده است.

پایین بودن میزان مالیات و قیمت محصولات دخانی و حاشیه سود بالا برای تولید و عرضه دخانیات،افزایش دسترسی و عدم رعایت ضوابط فروش محصولات دخانی ازجمله ممنوعیت فروش نخی زیر ۱۸ سال و قاچاق ،فاصله مراکز آموزشی و غیره،وجود عطروطعم به‌عنوان عاملی برای جذب جوانان و توسعه بازار مصرف،تنوع بسته‌بندی محصولات دخانی و عدم اجرای ضوابط بسته‌بندی استاندارد بسته‌بندی محصولات دخانی،عدم بازدارندگی جرائم تخلفات ناشی از عدم اجرای قانون جامع کنترل دخانیات ازجمله عوامل مهم تأثیرگذار برافزایش مصرف دخانیات است.

به گفته وی ، ازجمله عوامل مهم تأثیرگذار بر افزایش مصرف دخانیات می‌توان به ضعف آموزش عمومی و اطلاع‌رسانی در خصوص مضرات مصرف دخانیات و مواجهه با دود حاصل از مصرف آن،نمایش استعمال دخانیات در فیلم‌ها و سریال های تولیدی،قاچاق محصولات دخانی باوجود بازار غیررسمی توزیع کالای قاچاق دخانی،فعال نشدن مراکز غیردولتی برای ارائه خدمات مشاوره ترک دخانیات و… اشاره کرد.

گفتنی است؛ در این نشست که نمایندگان دستگاه‌ها و مجموعه‌های مختلف حضور داشتند در مورد شعارهای ۷ گانه هفته ملی روز بدون دخانیات بحث و تبادل‌نظر انجام شد.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
چطور میتونم بهتون کمک کنم ؟