زنان و دخانیات

زنان پیشگامان خود مراقبتی و حفاظت از اعضای خانواده در پیشگیری از کرونا

 

به مناسبت هفته ملی سلامت بانوان ایران در معاونت فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی تهران با همراهی واحد زنان جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران، زهرا اسلامی نیا کارشناس فرهنگ سلامت جلسه آموزشی به صورت آنلاین برگزار شد. همچنین در معاونت فرهنگی و اجتماعی دانشگاه الزهرا با همکاری دکتر مقدم   و میر معینی، معاونت آموزشی برای دانشجویان، مادران و عموم مردم به صورت مجازی به مدت ۲ روز برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی «جمعیت»، زهرا صدر مدیر واحد زنان «جمعیت»، هفته سلامت ملی بانوان را که از  ۲۴ تا ۳۰ مهر می­باشد، گرامی داشت و عنوان کرد وزارت بهداشت، هفته ملی سلامت بانوان، امسال با در نظر گرفتن شرایط همه‌گیری کووید ۱۹ و با توجه به نقش زنان در پیشگیری از کووید ۱۹، ایام نام‌گذاری شده است. ای کاش زنان بدانند با آگاهی از سواد سلامت دخانیات، چه قدر می‌توانند، نقش قابل‌توجهی در پیشگیری از این بیماری دارند.

شعار روز اول،زنان پیشگامان خود مراقبتی و حفاظت از اعضای خانواده در پیشگیری از کووید ۱۹ هستند

در ادامه صدر با تعریف خود مراقبتی به معنای هر فردی از دانش، مهارت و توان خودش به عنوان یک منبع استفاده کند تا از سلامت خود مراقبت نماید و اگر مادران این مراقبت‌ها را به خانواده، فرزندان و دوستان گسترش دهند آنگاه نقش پیشگام خود مراقبتی را به عهده‌دارند.
زنان به عنوان مادر و همسر می‌توانند نقش مؤثری در نهادینه کردن فرهنگ سلامت در خانواده ایفا کنند برای مثال: اگر مادران به مضرات دخانیات آگاه باشند و دوری از استعمال دخانیات به عنوان یکی از مؤلفه‌های خود مراقبتی در دوران همه‌گیری کرونا را بدانند، می‌توانند مشوقی برای ترک سیگار همسران و پرهیز از کشیدن سیگار و قلیان در محیط خانواده باشند، زیرا هرگاه فرد مصرف‌کننده مواد دخانی  مبتلا به کرونا باشد و دود بازدمی (قلیان یا سیگار) در محیط اطراف پخش شود، طبیعتاً ویروس کرونا در هوا منتشرشده و اطرافیان هم مبتلا می‌شوند. هم‌چنین فرد مبتلا و دیگر افرادی که از یک لوله مشترک قلیان استفاده می‌کنند، مبتلا خواهند شد.

وی گفت: استعمال قلیان نقش مهمی در گسترش کووید ۱۹ دارد، هرگاه فرد مصرف‌کننده مبتلا به کرونا باشد و دود بازدمی (قلیان یا سیگار) در محیط اطراف پخش شود، طبیعتاً ویروس کرونا در هوا منتشرشده و اطرافیان هم مبتلا می‌شوند. هم‌چنین فرد مبتلا و دیگر افرادی که از یک لوله مشترک قلیان استفاده می‌کنند، هم چنان مبتلا خواهند شد.

 شعار روز دوم، پاسداشت و تکریم بانوان فداکار (کادر بهداشت و درمان) در برابر کووید ۱۹

صدر  در این باره افزود: در بحران فعلی کرونا کادر بهداشت و درمان در خط مقدم مبارزه هستند، تجربه ترس زیاد از بیمار شدن و نگرانی از ناقل بودن، احساس تنهایی به دلیل کناره‌گیری از کانون خانواده برای محافظت از آنها خصوصاً دوری از کودکان و فشار روانی از طرف خانواده و نزدیکان به دلیل ترس از ابتلا به بیماری، ازجمله مشکلات و فشارهای روانی این روزهای کادر درمان می‌باشد. برای تقدیر و تکریم از کادر بهداشت و درمان: در خانه بمانیم و با رعایت بهداشت فردی و فاصله اجتماعی حافظ جان خود و کادر درمان باشیم.

شیوه زندگی سالم زنان و کووید ۱۹ با تأکید بر چاقی به عنوان عامل وخامت کووید 19

صدر در رابطه با شعار روز سوم گفت: پس از بیماری قلبی و دیابت، چاقی ارتباط مستقیمی با مرگ‌ومیر در کرونا دارد و همچنین ارتقای دانش تغذیه‌ای زنان زمینه‌ساز ارتقای سلامت جامعه می‌باشد. زنان به‌طورمعمول در تغذیه خانواده نقش دارند و می‌توانند با برنامه‌ریزی صحیح درجه‌ات تغذیه سالم و پرورش نسل سالم گام بردارند.

رعایت چهار اصل تغذیه سالم، ورزش منظم، پرهیز از بیدار نماندن طولانی در شب و دوری از دخانیات ازجمله راه‌حل‌های شیوه زندگی سالم است.

شعار روز چهارم،سلامت باروری زنان (روابط زناشویی، بارداری و زایمان ایمن و سالم)

صدر در ابتدا گفت: سلامت در دوران پیش از لقاح تا پایان باروری را سلامت باروری می‌گویند.

وی افزود: تأکید بر آموزش بارداری‌های ایمن و به‌موقع به مادران قبل، حین و پس از بارداری و ارتقاء شاخص‌های سلامت مادر و کودک و افزایش آگاهی خانواده‌ها ازجمله اقداماتی است که در جهت پیشگیری از بارداری‌های پرخطر می‌توان انجام داد. رعایت تغذیه صحیح در دوران بارداری و همچنین رعایت نکات ایمنی در سه‌ماهه های اول و دوم و سوم بارداری، قابل‌توجه می‌باشد.

 

 روز پنجم، زنان و سلامت روانی در همه‌گیری کووید ۱۹

صدر اشاره داشت که: با شیوع ویروس، استرس و اضطراب طبیعی است زیرا باعث می‌شود توصیه‌های پیشگیری از کرونا را جدی بگیریم. پس‌ازآن به توضیح تعریف سلامت روانی پرداخت: سلامت روان یعنی فرد بتواند از تفکر و توانایی‌های خود استفاده کرده و نیازهای معمولی زندگی روزمره را برآورده سازد. به فشارهای معمول زندگی روزمره غلبه کند و یک زندگی مستقل داشته باشد. سلامت روان بر طرز فکر، احساس و رفتار روزانه و توانایی مواجهه با استرس و غلبه بر چالش‌های زندگی و برقراری یک ارتباط سالم تأثیرگذار می‌باشد. استرس اگر از حد طبیعی بیشتر شود و غیرقابل‌کنترل، ایجاد بیماری‌های زیادی می‌کند.

اکنون زنان نقش مهمی در مدیریت استرس دارند که محیطی آرام در منزل ایجاد کنند، زیرا استرس یکی از عوامل روی آوردن به دخانیات است و هر دو سبب کاهش سیستم ایمنی بدن شده و درنتیجه زمینه‌ای برای مبتلا شدن به بیماری کووید ۱۹ است.

نقش زنان در پیشگیری از باورهای غلط درباره کووید ۱۹

صد با اشاره به شعار روز ششم گفت:ازجمله تصور نادرست که استعمال دخانیات و مواد مخدر باعث عدم ابتلا به کرونا می‌باشد درحالی‌که نتایج تحقیقات نشان داد دخانیات زمینه را برای ابتلا به نوع شدیدتر بیماری کووید ایجاد می‌کند.

زنان باید بتوانند با تفکر انتقادی به جای اینکه یک دریافت‌کننده صرف درزمینه اطلاعات باشند، به یک یادگیرنده فعال تبدیل شوند و از مهارت خود به منظور تشخیص اطلاعات درست از نادرست استفاده کنند و بهترین راه ممکن را انتخاب کنند، هر چیزی را به‌سادگی قبول یا رد نکنند و قبل از پاسخ موضوع موردنظر را به خوبی بررسی کنند و سپس در مورد رد یا پذیرش آن تصمیم‌گیری کنند.

 شعار روز هفتم پیشگیری از آسیب‌های شغلی و اجتماعی زنان در اپیدمی کووید ۱۹

صدر ادامه داد: متأسفانه فشار روانی ناشی از بیکاری و از دست دادن شغل تدریجی باعث تأثیرات منفی در سایر زمینه‌های زندگی اعم از اجتماعی اقتصادی فردی و خانوادگی شده است و پیشگیری و جبران در این امر برنامه‌ریزی در سطح کلان‌تر و توجه مسئولین محترم را می‌طلبد.
زهرا صدر در پایان عنوان کرد: هر چه سطح سواد سلامت (داشتن مهارت شناختی و اجتماعی)  زنان  بیشتر باشد، در سطح مطلوب باعث ارتقاء سلامت و خود مراقبتی می‌شود و اگر سطح سواد سلامت محدود باشد اثر منفی بر رفتارهای پیشگیرانه و مراقبت‌های بهداشتی دارد؛ به عبارت دیگر از آموخته‌های مفاهیم سلامت در هر موردی، جهت ارتقای سلامت، به خوبی استفاده می‌شود.

در انتها پرسش هایی از طرف مخاطبین اعلام شد که بیشتر حاکی از مصرف دخانیات جهت بهبود کرونا بود که توضیحات لازم در این خصوص ارائه گردید.

 

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
چطور میتونم بهتون کمک کنم ؟