ارتباط مصرف دخانیات و آلزایمر
شواهدی وجود دارد که نشان میدهد سیگار کشیدن خطر ابتلا به آلزایمر را افزایش میدهد. همه کسانی که سیگار میکشند به آلزایمر مبتلا نمیشوند، اما پیشبینی میشود که ترک سیگار خطر ابتلا به آن را تا سطح افراد غیرسیگاری کاهش دهد.
مصرف سیگار خطر مشکلات عروقی از جمله سکته مغزی یا خونریزیهای کوچکتر در مغز را افزایش میدهد، که از عوامل خطر آلزایمر هستند. علاوه بر این، سموم موجود در دود سیگار باعث التهاب و استرس سلولها میشود که هر دو با ایجاد بیماری آلزایمر مرتبط هستند.
سیگار کشیدن با افزایش خطر ابتلا به آلزایمر همراه است. کمیسیون لنست در سال ۲۰۱۷ در مورد خطر آلزایمر، سیگار کشیدن را در رتبه سوم در میان ۹ عامل خطر قابل تغییر برای آلزایمر قرار داد.
طبق آمارهای منتشر شده در سال ۲۰۲۲، ۵۵ میلیون نفر در سراسر جهان به آلزایمر مبتلا هستند. آلزایمر یک اصطلاح برای طیفی از شرایط پیشرونده عصبی است که با علائمی مانند از دست دادن حافظه، مشکلات در تفکر، حل مسئله یا زبان (عملکرد شناختی) مشخص میشود.
همچنین، شواهدی مبنی بر ارتباط بین دود دست دوم سیگار و آلزایمر وجود دارد. مروری بر سه مطالعه مقطعی نشان داد که ارتباط معنیداری بین دود دست دوم و اختلال شناختی در افراد مسن وجود دارد که نشان میدهد افرادی که در طول سالیان متمادی در معرض دود دخانیات قرار گرفتهاند بیشتر در معرض افزایش خطر آلزایمر هستند.
ترجمه: فاطمه عظیم بیگ، مرکز تحقیقات کنترل دخانیات
منبع:
https://www.alzheimers.org.uk/about-dementia/risk-factors-and-prevention/smoking-and-dementia