خودمراقبتی؛ گامی موثر در مهار مصرف دخانیات
به مناسبت ۲ مرداد ماه روز جهانی خودمراقبتی منتشر شد؛
هرساله روز بینالمللی خودمراقبتی در تاریخ ۲۴ جولای، مصادف با دوم مرداد ماه، فرصتی را برای افزایش توجه به موضوع خودمراقبتی در سراسر جهان فراهم می کند. خود مراقبتی به منزله یکی از رفتارهای ارتقاء دهنده سلامتی در تمام سنین است و در واقع به عنوان هنری تلقی می شود که تمام افراد جامعه باید نسبت به آن آگاه باشند. رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت بر الگوهای مثبت زندگی که باعث افزایش سطح سلامت و کیفیت زندگی می شود تاکید می ورزند. یکی از بهترین رویکردها در زمینه سلامت جوانان، توجه به مقوله خودمراقبتی و اصول آن، متناسب با رشد جسمی و روانی آن ها می باشد. خودمراقبتی عملی است آگاهانه که در آن هر فردی از توانایی ها و مهارت های کسب شده ی خویش به گونه ای استفاده می کند که بتواند به طور شخصی و مستقل از خود مراقبت نماید.
با توجه به اهمیت سلامت در قشر نوجوان و آینده ساز هر جامعه، اقدام های خودمراقبتی جهت ارتقاء سلامت آنها ضروری به نظر می رسد. امسال نیز در کشور ما از چهارم تیر تا سوم مرداد ماه به عنوان «ماه خودمراقبتی» نامگذاری شد. خودمراقبتی بر جنبه هایی که تحت کنترل فرد هستند تمرکز دارد و اصل مهم در خود مراقبتی، مشارکت و قبول مسئولیت از طرف خود فرد است تا با انجام رفتارهای سلامت محور از بروز ناخوشی و بیماری در خود جلوگیری کند.
مدیریت استرس، حضور در کنار افراد مورد علاقه، اختصاص زمانی برای سرگرمی، گفتن سخنان دلنشین به خود، مهارت نه گفتن و گردش در طبیعت از جمله راهکارهای مراقبت از سلامت روان هستند. با ورزش منظم، تغذیه سالم، خواب مطلوب و توجه به شرایط جسمی و کنترل تغییرات، به افراد کمک می کند تا از سلامت جسمانی خود مراقبت کنند.
منبع: دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی