اخبار جمعیتویژه

نشست هماهنگی دانشگاه بدون دخانیات در شرق تهران برگزار شد

در آستانه هفته سلامت روز شنبه ۲۵ فروردین‌ماه سالجاری نشست ۲ ساعته هماهنگی بین بخشی پایه‌ریزی دانشگاه بدون دخانیات در شرق تهران با حضور دکتر شریف ترکمن نژاد مشاور علمی جمعیت مبارزه با دخانیات، دکتر مجید طاهری معاون مرکز بهداشت شرق تهران ، دکتر عباس افتخاری مدیر مجتمع دانشگاه آزاد ولیعصر(عج)، ناهید خانجانی و شهلا بخشی فرد روسای اداره‌های سلامت منطقه ۱۳ و ۱۴ شهرداری تهران در دانشگاه ولیعصر به دبیری مرکز بهداشت شرق تهران برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی « جمعیت» به نقل از مرکز بهداشت شرق تهران، در این نشست ابتدا مشاور علمی جمعیت مبارزه با دخانیات ایران گفت: تنها صنعتی که بعد از انقلاب تحریم نشد دخانیات بوده و فعالیت شرکت‌های دخانی نیز تا به امروز تداوم داشته است . به‌رغم این‌که سالانه ۷۰ میلیارد نخ سیگار در کشور تولید و به ازای هر یک‌میلیون نخ یک نفر  انسان کشته می‌شود و آسیب‌های سیاسی ، اقتصادی و زیست‌محیطی بی‌شماری  از مصرف دخانیات  به وجود می‌آید، دولتمردان باید به دنبال نسل بدون دخانیات باشند و این مسیر تا ۵ سال آینده در دنیا به‌وضوح دیده خواهد شد.

ترکمن نژاد افزود: در کشورهای پیشرفته سیگاریافت نمی‌شود لذا افراد سیگاری به دنبال آن خواهند بود که از طریق کشورهای درحال‌توسعه و جهان سوم نیاز خود را برطرف کنند و اما در کشور و جامعه امروزی ما به دلیل شرایط فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی و سیاسی موجود، سیگار با مشتری بیشتری است. متأسفانه شرکت‌های تولید دخانیات در کشور ما نسبت به زنان و دختران ما در حال سرمایه‌گذاری هستند و آن‌ها را مورد هدف قراردادند.

وی عنوان کرد: سازمان جهانی بهداشت برای کنترل دخانیات یک استراتژی پیش‌بینی کرده که در این استراتژی  اصولی ازجمله : ارائه خدمات ترک ، محافظت از دیگران در برابر مخاطرات ناشی از استعمال دخانیات ،جلوگیری از تخلفات با استفاده از ابزارهای قانونی، افزایش مالیات دخانیات، که همه این اصول با هدف کاهش مصرف طراحی و مطرح‌شده است.

مشاور علمی جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران افزود: در دل این اصول و برنامه‌های پیشگیری در مصرف دخانیات محدودیت در عرضه است که پنهان بیان‌شده است، اما هدف اصلی همین محدودیت در عرضه دخانیات است .

ترکمن نژاد گفت: تجربه دانشگاه بدون دخانیات در دنیا اجراشده است و همچنین دانشگاه‌های در جهان وجود دارد و ما در این دانشگاه هم با استفاده از ابزارهای قانونی ازجمله ممنوعیت مصرف سیگار در اماکن عمومی  و جلوگیری از صدمه زدن افراد سیگاری به افراد غیر سیگاری می‌توانیم کار را انجام دهیم. اما لازمه این کار در قدم اول پذیرفتن این طرح در هیئت‌رئیسه این دانشگاه ست که لازم است ابتدا اعضاء هیئت‌رئیسه این موضوع را با ۱۰ بندی که وجوددارد بپذیرند. اگر در هیئت‌رئیسه این هدف پذیرفته شود. بااطلاع رسانی گسترده از علت ممنوعیت و ارزیابی و نظرسنجی از خود دانشجویان می‌توان کار را در دانشگاه آغاز کرد.

وی افزود: نیکوتین یکی از اعتیادآورترین  محصولاتی است که در بازار بشری وجود دارد و برای از بین بردن آن از بین بشر باید از خود آن استفاده نمود. در این دانشگاه هم می‌توان برای مقابله با استعمال دخانیات از تشکل‌های دانشجویی  که از جنس خودشان است استفاده کرد و روش‌های آگاه‌سازی را  پیشرو قرار دهیم چرا که اگر دانشجو به‌طور کامل و علمی از مخاطرات مصرف دخانیات آگاه شود مصرف آن را به تعویق می‌اندازد و ما را به هدف نزدیک‌تر می‌کند. بنابراین نیاز است طبق پروتکل یعنی با آموزش و تربیت مربی دانشگاه بدون دخانیات کار را پیش برد و آرام‌آرام پیشرفت کنیم تا ظرف سال‌های آینده تحول را ببینیم.

در ادامه این نشست، مدیر دانشگاه آزاد ولیعصر گفت: ما با سابقه همکاری-خوبی که تا امروز با همکاران مرکز بهداشت شرق تهران داشته‌ایم در این برنامه هم در کنار شما عزیزان خواهیم بود و اما در اجرای این طرح مشکلات و معضلات خواص این دانشگاه را خواهیم داشت که ازجمله آن می‌توان به مقاومتی بودن دانشجویان در برخورد با این مسئله عنوان کرد که نیاز است در راستای پیشگیری از این مقاومت با توجه به موقعیت امروزی جامعه، برنامه‌های جایگزینی برای دانشجویان قرار داده شود.

در ادامه دکتر حسینعلی مهر نیا معاون فرهنگی این دانشگاه افزود:تا امروز ما با همکاری  مرکز بهداشت توانسته‌ایم در این دانشگاه اتفاقات خوبی را برای دانشجویان رقم بزنیم در این برنامه نیز نیاز استنگاه فرهنگی، ورزشی را در مقابل موضع گیری ممنوعیت مصرف سیگار در دانشگاه را پیشرو دانشجویان قرار دهیم و با استفاده از متدهای به‌روز کار را پیش ببریم.

دکتر افتخاری در ادامه این نشست گفت: با وجود ظرفیت‌های موجود در این دانشگاه ما آمادگی کامل را داریم از بین کارمندان و دانشجویان با کمک کارشناسان مرکز بهداشت کارگاه‌ها و سمینارهای علمی را برگزار نماییم.

 دکتر مجید طاهری معاون مرکز بهداشت شرق تهران و دبیر این جلسه با اشاره به این موضوع که مرکز بهداشت شرق یک واحد اجرای است و تا امروز اقدامات بسیاری را در راستای سلامت با همدلی همکاران شهرداری‌های مناطق ۱۳ و ۱۴ و مسئولان دانشگاه ولیعصر انجام داده  است به این موضوع اشاره نمود که با توجه به این‌که این دانشگاه جمعیتی بالغ‌ بر ۲۱ تا ۲۵ هزار دانشجو دارد،  با پتانسیل علمی و اجرایی موجود در مرکز بهداشت شرق تهران و با استفاده از متدها و روش‌های روز دنیا در این مسیر تا رسیدن به هدف غایی  تلاش خواهیم کرد.

 ناهید خانجانی رئیس اداره سلامت شهرداری منطقه ۱۳ نیز در این نشست گفت :  شهرداری نیز در کنار مرکز بهداشت شرق و دانشگاه در اجرای این طرح  هم‌پیمان خواهد بود و با توجه به موقعیت دانشگاه که در منطقه ۱۳ محدوده تحت پوشش شهرداری منطقه ۱۳ قرار دارد، می‌توان اقدامات خوبی را در این راستا به ثمر رساند.

گفتنی است؛ در پایان این نشست حاضرین از پایگاه سلامت مستقر در این دانشگاه بازدید کردند.

نوشته های مشابه

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا
چطور میتونم بهتون کمک کنم ؟