اخباراخبار جمعیتویژه

دبیر کل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران: افزایش مالیات سیگار تعیین تکلیف شود

در نشست عمومی «جمعیت» با حضور برخی از نمایندگان مجلس، اساتید ،خیرین، فرهیختگان و... مطرح شد.

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت: از دولت محترم و مجلس تقاضامندیم برابر ماده ۸ قانون جامع کنترل دخانیات نسبت به پیشنهادکمیسیون تلفیق که ۵۶ درصد نمایندگان به آن رای دادند، مجددا تجدید نظر فرمایند.

به گزارش روابط عمومی جمعیت، نشست عمومی جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران با حضور جمعی از مسئولین و نمایندگان مجلس و هیئت‌امنای جمعیت، روز جمعه ششم خردادماه ۱۴۰۱ در محل دفتر مرکزی جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران برگزار شد.

محمدرضا مسجدی،دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران در این نشست ، اظهارکرد:بنا به اعلام سازمان جهانی بهداشت ،۳۱ می هر سال مصادف با ۱۰خردادماه، روز جهانی مبارزه با دخانیات نامگذاری شده است، از طرفی در جمهوری اسلامی ایران هفته ملی مبارزه با دخانیات (۴ الی ۱۰ خرداد ماه) وجود دارد که در دنیا بی نظیراست و درسطح منطقه از ایران در این حوزه به عنوان الگو یاد می‏کنند.

وی بیان کرد: شعار سازمان جهانی بهداشت در سال جاری، روزجهانی دخانیات، تهدیدی برای محیط زیست ما تعیین شده است.

مضرات  بهداشتی و بیمارهای منتسب به دخانیات

به گفته وی، استعمال دخانیات مهمترین علل بیماری‏های قلب وعروقی، فشار خون بالا ،سکته قلبی و سکته مغزی و همچنین عامل اصلی پیدایش سرطان، بیماری‏های مزمن تنفسی و … است .

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت: دود سیگارحاوی ۴ هزارماده زیان بخش و دود قلیان دارای ۷۵۰۰ ماده سمی است.

وضعیت مصرف سیگار در کشور

دکتر مسجدی در ارتباط با وضعیت مصرف دخانیات در ایران گفت: از سال ۱۴۰۰- ۱۳۹۵بر اساس آمار وزارت بهداشت ، ۱۴.۰۱درصد از جمعيت بالاي ۱۸ سال مصرف كننده دخانيات بودند( ۲۵.۸۸درصد مردان و ۴.۴۴درصد زنان)

وی گفت: مصرف قليان از سال ۹۰ تا ۱۴۰۰ در افراد بالاي ۱۸ سال، در زنان ۵۷.۶درصد و مردان ۱۷.۸درصد افزايش داشته است و به طوركلي حدود ۲۸ درصدافزايش درگروه سني بالاي ۱۸ سال گزارش شده است.

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران بیان کرد: مصرف سيگار از سال ۹۵ تا ۱۴۰۰در بين گروه سني (بالاي ۱۸سال) در زنان ۱۷.۲درصد و مردان ۰.۵۴درصدكاهش داشته است و به طور كلي ۷.۴۴ درصد كاهش گزارش شده است.

سالانه ۸ میلیون مرگ بر اثر مصرف سیگار رخ می دهد.

به گفته دکتر مسجدی،ساليانه بيش از۶۰ هزار نفر در ايران، در اثر مصرف دخانيات جان خود را از دست مي‏دهند که اگر روند افزايش مصرف سيگار کنترل نشود، ميزان مرگ و مير در ايران در ۱۰سال آينده به ۲۰۰هزار نفر در سال خواهد رسيد.

وی افزود: مصرف دخانيات، ساليانه موجب مرگ ۸ ميليون نفر در جهان مي‏شوند. ۷ ميليون نفر به علت مصرف مستقيم و ۱.۲ ميليون نفر به علت قرارگرفتن در معرض دود ناشی از استعمال دخانیات(دود دست دوم) ، فوت مي‏كنند که از این تعداد ۶۵ هزار مرگ سهم بچه های زیر شش سال است.

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران گفت: زنان بارداری که درمعرض دود سیگارو قلیان قرار می‏گیرند، این مواد وارد دستگاه تنفسی آن‏ها می‏شود و ازطریق گردش خون ازجفت عبور کرده و وارد دستگاه گردش جنین می‏شود و مرگ نارس، سقط نارس، تولد با وزن کم و مشکل تنفسی نوزاد در روزهای نخست تولد را به دنبال دارد.

زیان های اقتصادی دخانیات بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان به بدنه سلامت ،در سال است.

دکتر مسجدی عنوان کرد: سالانه بالغ بر سه میلیارد پاکت سیگار از قیمت ( ۶هزارتومان الی ۲۰۰هزار تومان ) به طور میانگین پاکتی ۲۰ هزار تومان مصرف و حدود۶۰هزار ميليارد تومان در اثر استعمال سیگار دود مي‏شود. هزینه‏های قلیان ؟؟؟

وی ادامه داد: بر اساس محاسبات بانک جهانی و سازمان بهداشت جهانی، دولت‏ها ۲ تا ۳ برابر ۶۰هزار میلیاردتومان ( بیش از ۱۲۰ هزار میلیارد تومان) برای درمان بیماری‏های ناشی از دخانیات هزینه می‏کنند.

مالیات بر دخانیات جدی گرفته شود.

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران در ارتباط با تاثیر افزایش مالیات محصولات دخانی بر سلامت عمومی و محیط زیست بیان کرد: بسياري از كشورهاي توسعه يافته و در حال توسعه از جمله كشورهاي همسايه نظيرتركيه و پاكستان و كشورهاي حاشيه خليج فارس با افزايش ماليات بر دخانيات تا ۸۰ درصد قيمت خرده روشي، باعث كاهش مصرف محصولات دخاني، افزايش درآمد دولت و كاهش قابل توجه مرگ و مير و بار بيماري‏هاي ناشي از آن شده اند.

دکتر مسجدی گفت: طبق آخرين گزارش سازمان بهداشت جهاني، ايران با نرخ متوسط ۱۵.۵درصد ماليات، به عنوان يكي از ضعيف ترين كشورهای منطقه رتبه بندی شده است و مقايسه ايران با ساير كشورهاي منطقه درزمينه اجراي راهبردهاي كليدي كاهش تقاضاي مصرف دخانيات نشان مي‏دهد كه به رغم اقدامات قابل توجه كشورمان در حيطه هاي مذكور، وضعيت كشور در حوزه ماليات بر دخانيات قرمز است.

وی تصریح کرد : از دولت محترم و مجلس تقاضامندیم برابر ماده ۸ قانون جامع کنترل دخانیات، نسبت به پیشنهادکمیسیون تلفیق که ۵۶ درصد نمایندگان به آن رای دادند، مجددا تجدید نظر فرمایند.

قانون جامع ملی مبارزه با دخانیات  اجرایی شود.

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران با بیان این که ماده ۲ قانون جامع کنترل دخانیات، تبلیغات محصولات دخانی را ممنوع اعلام کرده است، گفت: در صورت وجود این تبلیغات دستگاه‌های قضایی باید با آنها برخورد کنند و البته مسئولیت رسیدگی به تبلیغات اینترنتی بر عهده پلیس فتا است.

دکتر مسجدی خاطر نشان کرد: متاسفانه در تولیدات سینمایی بخش نمایش خانگی و حتی صدا و سیما به موضوع ممنوعیت تبلیغ مصرف مواد دخانی توجهی نمی‏شود، این در حالی است که طبق قانون مصوب مجلس شورای اسلامی در سال ۱۳۸۵، هر نوع تبلیغ‌، حمایت‌، تشویق مستقیم و غیرمستقیم و یا تحریک افراد به استعمال دخانیات اکیداً ممنوع است. بنابراین انتظار می رود که دستگاههای مربوطه همانند وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی نسبت به حل این مساله ورود کنند.

آسیب های محیط زیستی دخانیات

وی در ارتباط با مضرات زیست محیطی استعمال دخانیات در محیط زیست گفت: سالانه ۶۰۰ میلیون درخت، برای تولید سیگار بریده می شوند تا ۶ هزار میلیارد سیگار تولید شود که همین کار سبب کاهش هوای سالم می شود.

دبیرکل جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران با بیان این که سالانه ۳.۵ میلیون هکتار زمین برای کشت توتون از بین می‏رود، عنوان کرد: متاسفانه ۴۵ الی ۵۰ درصد زمین‏های زراعی کشور در استان‏هایی مانند آذربایجان غربی، گیلان و… به کشت توتون اختصاص دارد، حتی در آستارا شرکت دخانیات، کشاورزان را به کشت توتون در زمین هایشان تشویق می‏کند. حالا سوال اینجاست چرا به جای توتون، در زمین‏ها دانه های روغنی کشت نمی‏شود؟ چرا به جای خودکفایی در گندم به فکر خودکفایی در تنباکو هستند؟

طرح پاد، گامی به سوی شهر بدون دخانیات

دکتر مسجدی با انتقاد نسبت به عدم وجود تابلوهای منع استعمال دخانیات در سطح شهر از سوی شهرداری، عنوان کرد: دراین زمینه از شهردار تهران درخواست می‏شود که در این خصوص تدابیر لازم را اتخاذ کنند تا برای مردم زندگی در شهر بدون دخانیات تجلی پیدا کند.

وی در ادامه در خصوص طرح پاد اظهار کرد: طرح پاد (پیشگیری از استعمال دخانیات) با هدف کاهش استعمال دخانیات در بین دانش آموزان برای اولین بار در کشور در سال ۹۵ در شهرستان ورامین با همکاری جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات شروع شد.

دکتر مسجدی افزود: این طرح باهدف اجرا در سطح ملی، هم‌اکنون در ورامین به عنوان پایلوت در حال اجراست که در حال حاضر بیش از ۵ هزار نفر دانش‌آموز را آموزش داده است و در شهرستان رباط کریم نیز در حال اجراست.

وی گفت: همچنین واحد فرآموز نفس پاک جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات، برای آشنایی هرچه بیشتر خردسالان با مضرات دخانیات از سال ۱۳۸۸ راه اندازی شده است.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
چطور میتونم بهتون کمک کنم ؟