ویژه

همایش ملی« اتیسم، چالش‌ها و راهکارها» برگزار شد

روز پنج شنبه۲۷ دی ماه، همایش ملی« اتیسم، چالش‌ها و راهکارها» به همت دبیرخانه این همایش متشکل از شبکه ملی پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر و موسسه خیریه کودکان اتیسم استان قم و بامشارکت دبیرخانه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، سازمان نظام پزشکی ، سازمان حفاظت محیط زیست ، سازمان بهزیستی و آموزش و پرورش استثنایی در محل سالن همایش‌های شهدای سازمان حفاظت از محیط زیست برگزار شد.

به گزارش روابط عمومی«جمعیت»، در این همایش،دکتر علی ربیعی؛ دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور، دکتر محسن ولیئی؛ معاون مشارکت‌های اجتماعیِ سازمان امور اجتماعی کشور،دکتر زهرا نوع‌پرست؛ مدیرکل دفتر توانبخشی آموزشی، حرفه‏‌ای و توانپزشکی سازمان بهزیستی کشور، دکتر محمدرضا مسجدی؛ رئیس همایش و مدیرعامل شبکه ملی پیشگیری از بیماری های غیر واگیر ،دکتر سیدعلی صمدی؛ دبیر علمی همایش و دکتر امیرکامران نیکوسخن؛ رئیس هیئت‌مدیره شبکه ملی پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر سخرانی کردند.

دکتر علی ربیعی؛ دستیار اجتماعی رئیس‌جمهور در این همایش بیان کرد: خانواده‌های بچه‌های اوتیسمی، با نگرانی‌های زیادی مواجه هستند لذا باید انسان‌هایی که انسانیتِ آن‌ها غلبه می‌کند و برای کار خیر پیشقدم می‌شوند را مانند آقای دکتر مسجدی گرامی بداریم کشور مسائل زیادی دارد اما من هرگز ناامید نیستم و مطمئن هستم این نشست‌ها مثمر ثمر خواهد بود.

وی افزود: یک تعریف مشخص برای اتیسم وجود ندارد. این اختلال دلایل زیستی و ژنتیکی دارد و ما در بخش زیستی می‌توانیم یکسری اقدامات انجام دهیم. تعیین‌کننده‌های اجتماعی در پیشگیری و روند درمان بسیار موثر هستند و نباید نقش مولفه های اجتماعي را در این بخش نادیده گرفت.

ربیعی عنوان کرد:وضعیت اقتصادی و فقر یکی از مولفه‌های اجتماعی بسیار مهم است که نقش زیادی در بروز بیماری‌ها دارد. تغذیه در کودکی، شرایط زندگی و دسترسی به خدمات بهداشتی بسیار اهمیت دارند. دولت چهاردهم به بخش بهداشت بسیار اهمیت می‌دهد.

ربیعی تأکید کرد: دیرآگاهی یکی از موضوعاتی است که در مورد بیماری‌های مختلف در مناطق مختلف کشور شایع است و پیگیر این موضوع هستیم.

وی عنوان کرد: باید بتوان برنامه جامع غربالگری را با همکاری سازمان‌ بهزیستی و خانه های بهداشت دنبال کرد.

آرامش خانواده دارای فرزند اتیسم مهم است

این مقام مسئول اظهار کرد: حمایت اجتماعی از خانواده های دارای فرزند اتیسم بسیار اهمیت دارد زیرا بخشی از درمان همین آرام‌بودن خانواده است. باید خانواده اتیسم را به آرامش برسانیم و دولت نیز در این باره وظیفه دارد و خوشبختانه خیریه‌ها در این زمینه بسیار کمک می‌کنند و کشور ما وجه انسانی خوبی دارد.

ربیعی بیان کرد: یکی از برنامه‌های اجتماعی دولت حمایت از نهادهای خیریه در موضوع اتیسم است و باید این نهادها افزایش یابد. کار خیریه اثر روحی و روانی به دنبال دارد و نماد همبستگی اجتماعی است.

وی یادآور شد: موضوع فرهنگ بسیار اهمیت دارد، جامعه نباید از فرد دارای اتیسم بگریزد. یکی از برنامه های دولت این لست که باید مدارس ترکیبی ایجاد کنیم تا بچه‌ها بتوانند با هم ارتباط برقرار کنند. باید از اصلاح آموزش و پرورش شروع کنیم تا به حوزه فیلمسازی و فیلم‌های خوب در این زمینه دست پیدا کنیم.

لزوم افزایش تشکل های حوزه اتیسم

ربیعی افزود: خانواده‌ها باید تشکل‌های بیشتری در حوزه اتیسم تشکیل دهند و نقش این تشکل‌ها درخصوص مطالبات خانواده‌ها بسیار موثر است.

دکتر محسن ولیئی؛ معاون مشارکت‌های اجتماعی سازمان امور اجتماعی کشور نیز در این همایش گفت: امیدوارم این همایش و همایش هایی از این دست بتوانند راهکاری برای اتیسم پیدا کنند و گوشه‌ای از مشکلات را حل کنند. از برگزار کنندگان این همایش بسیار تشکر میکنم. بنده تا سال ۱۳۹۴ اصلا با بیماری اتیسم آشنایی نداشتم. این بیماری علائمی دارد که برای مبتلایان به آن، اجتناب‌ناپذیر است و دست خودشان نیست و نگهداری از این بچه‌ها به فداکاری نیاز دارد.

وی افزود: مهم است که اطرافیان این بچه‌ها با خانوادۀ این بچه‌ها همراهی و همیاری کنند و این نکته بسیار اهمیت دارد. مهم است همه نسبت به این بیماری آگاه شوند و همکاری و همیاری کنند و با این روند می‌توان مشکلات این بچه‌ها را کاهش داد. بچه‌های اتیسم بسیار توانمند هستند و فقط کافی است شناسایی و تربیت شوند. مربی‌های فداکاری وجود دارد که به خوبی به بچه‌های اوتیسم رسیدگی می‌کنند و آن‌ها را دوست دارند.

ولیئی در ادامه گفت: همۀ ما ماموریت مشخصی داریم و ماموریت عده‌ای از ما این است که به این بچه‌ها رسیدگی کنیم. دولت هم باید با این افراد و مؤسسات همراهی کند و می‌کند. سعی می‌کنیم صدور مجوز را برای موسسات تسهیل کنیم و یکسری برنامه‌ها نیز داریم. سعی می‌کنیم به زودی نسبت به ایجاد شبکه ملی اتیسم اقدام کنیم.

۱۴۸ مرکز اتیسم در کشور

دکتر زهرا نوع‌پرست؛ مدیرکل دفتر توانبخشی آموزشی، حرفه‏‌ای و توانپزشکی سازمان بهزیستی کشور، بیان کرد: اتیسم یک اختلال مستمر است که تا پایان عمر باقیست اما اگر در دوسالِ اول تشخیص و شناسایی شود خیلی تاثیر دارد و وزارت بهداشت در این زمینه بسیار نقش مهمی دارد. البته برنامه های رشد و تکامل در این حوزه وجود دارد اما باید سیستم های ارجا نیز برای آن دیده شود. تشخیص درست، مداخله مناسب نیاز دارد تا خانواده دچار سردرگمی نشود.

این مقام مسئول گفت: در سازمان بهزیستی ۱۴۸ مرکز مداخله اوتیسم وجود دارد و ارائه خدمات غربالگری در ۸۰ مرکز غربال نیز از سال ۱۳۹۳ در کشور آغاز شده است.

نوع پرست ادامه داد: سازمان‌ بهزیستی به مراکز کمک‌هزینه یارانه‌ ‌می دهد تا سهم هزینه خانواده‌ها کمتر شود و کمکی به خانواده شود. همچنین پکیج‌های علمی و کتاب به خانواده‌های دارای اتیسم اختصاص داده می شود.

مديرعامل شبکه ملی پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر در این همایش گفت: وظیفه هریک از ما بر حسب مسئولیت های خود خدمت به مردم و کمک به حل مشکلات آن ها است.

مسجدی حضور هریک از میهمانان از اقصی نقاط کشور در این همایش را نشان دهنده دغدغه مندی آن ها در حوزه اتیسم برشمرد و افزود:اکثر شرکت کنندگان در این همایش را نیز بانوان تشکیل میدهند.

وی بیان کرد: به دلیل حضور فعال بانوان در حوزه های اجتماعی، کشور چند پله از کشورهای منطقه و دنیا بالاتر است چرا که آن ها از روی احساس مسئولیت برای آینده این کشور وارد عرصه می‌شوند و این مهم برای کشور به نوبه خود یک نقطه امید محسوب می شود.

رئیس همایش اتیسم، ابراز امیدواری کرد و گفت: امیدواریم با تلاش و هم افزایی هرچه بیشتر به راهکارهای مناسب برای حل مشکلات حوزه اتیسم دست پیدا کنیم .

وضعیت افراد مبتلا به اتیسم با تشخیصِ زودهنگام بهبود می‌یابد

دبیر علمی این همایش در تعریف بیماری اتیسم اظهار کرد: اتیسم یک اختلال رشدی عصبی است که در اوایل کودکی خود را نشان می‌دهد و تمامی افراد دارای این اختلال حتی افرادی که دارای توانمندی بوده یا شدت علائم آن ها خیلی زیاد است، در دودسته از نشانه ها باهم دارای اشتراک هستند ابتدا این که از منظر اجتماعی و ارتباطی دارای تفاوت و همچنین دارای ویژگی های خاص رفتاری هستند.

صمدی افزود: اتیسم یک اختلالی است برای تمام عمر یعنی فرد در تمام عمر دارای علائم اتیسم است.

دبیر علمی همایش عنوان کرد: علائم اتیسم در کودکی ظهور می‌کند با تشخیص به موقع می‌توان این علائم را تا حدودی کنترل کرد و کیفیت زندگی این افراد را بهبود بخشید.

سنین طلایی تشخیص اتیسم زیر پنج سالگی است

صمدی گفت: برنامه‌ریزی در بیشتر کشورها مداخلات زودهنگام این اختلال است زیرا هزینۀ این روش نیز کمتر است، وقتی اختلال از ابتدا تشخیص داده می‌شود و روند کنترل آن از خانه فرد شروع می‌شود دیگر نیازی نیست در بزرگسالی هزینه‌های زیاد انجام دهد. بهتر است زیر پنج سالگی مداخلات انجام شود زیرا رده سنی یک سن طلایی است و خیلی موثر است.

صمدی نقش والدین را در تشخیصِ به‌هنگام این بیماری مهم دانست و عنوان کرد: آن ها اولین کسانی هستند که فرزند را می بینند و علائم را تشخیص می‌دهند اما پژوهش ها در دنیا و ایران حاکی از این است که بین زمانی که والدین نگران می‌شوند و بچه ها که تشخیص قطعی این بیماری را دریافت می کنند یک بازه زمانی ۲ الی ۳ ساله زمان می‌برد زیرا والدین نگران اند و به دنبال بیان احساسات هستند اما متخصصان اموزش ندیده با در نظر گرفتن رشد و نمو علائم را طبیعی قلمداد می کنند.

متخصصان نوک پیکان مسیر تشخيص بهنگام اتیسم هستند

وی با مهم برشمردن آموزش متخصصان اتیسم گفت: والدین پس از تشخیص اختلال فرزند خود فوراً به متخصص مراجعه می‌کنند. در اغلب موارد نیاز است در برنامه های آگاه سازی متخصصین نیز در نظر گرفته شوندو نسبت به آموزش متخصصان برنامه‌ریزی صورت پذیرد.

لزوم استاندارد برای مراکز اتیسم

دبیر علمی همایش اتیسم گفت: باید یک‌سری استانداردها ، تدوین برنامه و چارچوب برای محیط افراد دارای اتیسم وجود داشته باشد.

وی توجه به ابزارهای مهم غربالگری و تشخیص اتیسم را ضروری دانست و گفت:اتیسم روبه افزایش نیست بلکه دقت ما در حال افزایش است و الا اوتیسم قبلاً نیز وجود داشته است.

صمدی خاطر نشان کرد:تشخیص زودهنگام، مداخلات مناسب و با افزایش آگاهی تخصصی و عمومی کلید موفقیت افراد اتیسم هستند و با رعایت این موارد می‌توانیم به آینده افراد اوتیسم امیدوار باشیم.

رئیس هیئت‌مدیره شبکه ملی پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر اظهار کرد:چهار بیماری اصلی غیرواگیر داریم از جمله بیماری‌های قلبی، سرطان‌ها، بیماری‌های ریوی و دیابت و البته بیماری‌های روانی نیز به لیست اضافه شده است. ۴۱ میلیون نفر در کره خاکی هر سال به دلیل این بیماری‌ها از میان ما می‌روند.

دکتر نیکو سخن افزود: از جمله علل ابتلا به بیماری های غیر واگیر علاوه بر عدم تحرک، تغذیه نامناسب، مصرف دخانیات‌و الکل باید به آلودگی هوا نیز اشاره کرد.

مدیر عامل انجمن دیابت ایران اظهار کرد:برای کاهش ابتلا به بیماری های غیر واگیر باید عدالت اجتماعی و عدالت در سلامت را اجرا کنیم . راه اندازی کمپین هایی مانند کمپین « نه به دخانیات» می تواند در این حوزه موثر واقع شود.

نیکو سخن در ادامه اظهار کرد: تصمیم داریم با یک صدای مشترک مسائل را مطرح کنیم و پیش رویم. همه ما یکصدا داریم در واقع بسیاری از بیماری‌هایی که ما درباره آن‌ها صحبت می‌کنیم دلایل یکسان دارند و اگر دست به دست هم دهیم می‌توانیم جلوی این بیماری‌ها را بگیریم.

وی با اشاره به فعاليت انجمن‌های متعدد در حوزه اتیسم گفت: از همه دعوت می شود با پیوستن به شبکه ملی پیشگیری از بیماری‌های غیرواگیر به انجام هر چه بهتر امور در این حوزه کمک کنند.

نیکوسخن تاکید کرد: از اهداف مهم تشکیل شبکه ملی پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر جذب مشارکت است به طوری که با ۹۰ انجمن حوزه سلامت حوزه بیماری های غیر واگیر مشارکت دارد.

وی افزود: شبکه دارای پروژه‌های مختلف از جمله پروژه پاد( پیشگیری از استعمال دخانیات ) و شبکه مدرسه سلامت‌یار است.

رئیس هیئت‌مدیره شبکه ملی پیشگیری از بیماری‌های غیر واگیر ادامه داد: در این مدرسه طرح سلامت یار با شعار«من مبتلا به بیماری غیر واگیر نمی‌شوم» اجرا شده است و تا به امروز در چند مدرسه در شمال شهر تهران اجرا شده است.

گفتنی است؛ در این همایش از حاج مهدی تکیان؛ موسس و بنیانگذار موسسه خیریه کودکان اتیسم استان قم تجلیل به عمل آمد.

در ادامه این همایش پنل چالش ها و راهکارها توسط دکتر صمدی دبیر علمی همایش و دکتر فولادگر ، دکتر عبداللهی و خانم ها محمودی زاده، دکتر واحد مطلق و دکتر افضلی برگزار شد.

در اختتامیه این همایش نیز دکتر شریف ترکمن نژاد بیانیه پایانی را قرائت کرد.



 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
چطور میتونم بهتون کمک کنم ؟