اخبار زنان و دخانیاتزنان و دخانیاتویژه

نقش حقوق شهروندان غیر سیگاری توسط افراد سیگاری

در هفته نامه حامی عدالت منتشر شد؛

هفته نامه عدالت روز یکشنبه ۲۳ دی ماه سال جاری در صفحه ۱۵ خود یادداشتی را با عنوان « نقش حقوق شهروندان غیر سیگاری توسط افراد سیگاری» به قلم خانم زهرا صدر مدیر واحد زنان جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران منتشر کرد.

به گزارش روابط عمومی « جمعیت» متن این یادداشت به شرح ذیل است:سیگاری های غیرفعال ( Passive smokers) ، همیشه قربانی هستند زیرا اثرات ناگوار دود تحمیلی سیگار جبران ناپذیر است.

براساس پژوهش‌های انجام شده افراد غیرسیگاری یا منفعل در معرض دود تحمیلی دیگران به ویژه کودکانی که در سال‌های اولیه‌ رشد خود هستند، همچنین مادران باردار و جنین که آسیب‌پذیری بیشتری دارند، زیان‌های غیر قابل جبرانی بر انان وارد می‌شود. با توجه به افزایش مصرف قلیان (تنباکو) و انتشار دود بازدمی در فضاهای سربسته و غلظت بالای دود، می‌توان گفت یکی از عوامل خطر ایجاد بیماری های غیر واگیر ( قلبی، تنفسی،دیابت و سرطان ) است .

عوارض دود سیگار  ‌

فرزندان افراد سیگاری که همواره در معرض دود دست‌ دوم سیگار (دود سیگار پدر و مادرشان)‌ قرار دارند. بسیار خطرناک است. دود دست‌دوم یا دود ثانویه ، درواقع دودی است که توسط بازدم فرد سیگاری در محیط اطراف منتشر می شود و اطرافیان فرد سیگاری استنشاق می‌کنند. این دود ممکن است از سیگار معمولی، سیگار برگ یا پیپ تولید شود. این دود حاوی بیش از ۷هزار ماده شیمیایی و سمی است که حدود ۷۰ مورد ان سرطان زا از جمله سرطان ریه و دیگر انواع سرطان‌ها است . یکی از عوارض دیگر این دود، بیماری آمفیزم است که برای سلامت قلب نیز مضر است. آمفیزم یا نابودی پارانشیم ریوی، اختلالی است که باعث ازبین‌رفتن ویژگی ارتجاعی ریه و دیوارهٔ کیسه‌های هوایی آن می‌شود. دود سیگار چسبندگی خون را افزایش می‌دهد و با افزایش کلسترول لیپوپروتئين کم‌چگالی «LDL» یا همان کلسترول بد، به پوشش رگ‌های خونی صدمه می‌زند و باعث تنگی عروق شده و درنهایت فرد سبب سکته قلبی یا سکته مغزی می شوند.

عوارض دود تحمیلی مواد دخانی (سیگار،قلیان ..) درنوزاد و کودکان 

سندرم مرگ ناگهانی نوزادان، عفونت‌های تنفسی (مانند برونشیت و ذات‌الریه)حملات شدید و مکرر آسم ، عفونت گوش، سرفه مزمن و همچنین مصرف سیگار در دوران بارداری برای جنین درحال‌ رشد هم خطرناک است و از طرفی احتمال زایمان زودرس، تولد جنین کم ‌وزن، ناتوانی ذهنی، مشکل یادگیری، سندرم مرگ ناگهانی نوزادان را افزایش دهد لذا هرچه مصرف سیگار و یا دود تحمیلی ان در زنان باردار بیشتر باشد، این خطرات نیز بیشتر نوزاد را تهدید خواهند کرد . بررسی‌های انجام شده توسط محققان نشان می‌دهند که فرزندان والدین سیگاری، بیشتر از سایر کودکان مریض می‌شوند. ریه‌های آنها کمتر از کودکان دیگر رشد می‌کند و بیشتر به بیماری‌های برونشیت و ذات‌الریه مبتلا می‌شوند.خس خس سینه یا سرفه و حملات آسم در این کودکان رایج‌تر است . راه‌هایی برای دور نگه داشتن کودکان از دود دست‌دوم سیگار بدین صورت است که والدین نباید اجازه بدهند کسی در خانه سیگار مصرف کند.

والدین نباید اجازه بدهند کسی در خودرو حتی با پنجره باز، سیگار مصرف کند.والدین باید مطمئن شوند که در مراکز نگهداری روزانه کودک و مدارس‌، تنباکو مصرف نمی‌شود. ارتباط مصرف دود سیگار و بیماری‌های قلبی‌ و عروقی مستقیم است لذا قرارگرفتن در معرض دود دست‌دوم سیگار، فورا روی سیستم قلبی عروقی افراد اثر می‌گذارد و می‌تواند موجب بیماری‌های عروق کرونری و سکتهٔ قلبی شود .

تهیه شده توسط زهرا صدر مدیر – واحد زنان جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
چطور میتونم بهتون کمک کنم ؟