اخبار

مردم ایران روزانه چقدر خرج سیگار می کنند؟

در بحث مالیات بر دخانیات عقب مانده ایم

خبرنگار بهداشت نیوز ، گفتگویی اختصاصی با دکتر محمدرضا مسجدی، رئیس جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات کشور انجام داده است و او در خصوص موضوع “افزایش مالیات بر دخانیات” که هفته ی گذشته طی جلسه ای با حضور معاونت بهداشت وزارت بهداشت، معاون پشتیبانی نمایندگان مجلس و نمایندگان سازمان برنامه و بودجه و معاونین سازمان بهداشت جهانی در ایران مطرح شد، صحبت کرد.

ضعیف ترین شکل مالیات بر دخانیات را داریم!

وی در ابتدا گفت: دکتر لاریجانی، ریاست مجلس در دیداری که با نمایندگان سازمان جهانی بهداشت داشتند به آن ها گفتند که یک استراتژی و برنامه راهبردی برای کنترل دخانیات در ایران خواهیم داشت. اما متأسفانه پیشنهاد دولت در خصوص مالیات بر دخانیات همچنان ضعیف است.

دکتر مسجدی اضافه کرد: خانم دکتر فاطیما العوا مشاور در زمینهٔ دخانیات است که در این جلسه آماری از وضعیت مالیات بر دخانیات را ارائه دادند و گفتند که ضعیف ترین شکل مالیات بر دخانیات در دنیا در ایران اجرا می شود و فرم محاسبه ی آن پیچیده و گیج کننده است.

فرمول پیچیده برای محاسبه مالیات بر دخانیات

همچنین رئیس جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات کشور گفت: ما عضو معاهده ی کنترل بر دخانیات هستیم و براساس این معاهده باید کشورها به سمتی بروند که حداقل ۷۰ درصد قیمت خرده فروشی هر پاکت سیگار، مالیات باشد اما در مقایسه با کشورهای منطقه از این رقم بسیار عقب هستیم.

او ادامه داد: با این فرمول پیچیده که دولت برای مالیات تعریف می کند و بعد در مجلس آن را بالا و پایین می کنند و الان هم ارزش افزوده را مطرح کرده اند چیز خیلی مهمی از آن در نمی آید.

مافیا از ما قوی ترند!

وی افزود: مردم ایران چیزی نزدیک به ۲۰ تا ۳۰ میلیارد تومان در روز خرج سیگار می کنند و معاون وزارت بهداشت هم گزارش داد که طبق آخرین آمار، قیمت سیگار تقریبا ۱۵۰ درصد افزایش یافته و مردم گرانتر می خرند اما این مبلغی که مردم می پردازند هیچ هزینه ای از آن به جیب دولت نمی رود و همه سود به جیب دلال ها، واسطه ها، وارد کننده ها و تولید کننده ها می رود.

محمدرضا مسجدی به بهداشت نیوز گفت: هر چند وقت یک بار هیئتی که از سازمان جهانی وارد ایران می شوند، هشدارهای لازم را در خصوص ضعف عملکرد ما در مورد مالیات بر دخانیات می دهند اما هنوز به جایی نرسیده ایم.

او تاکید کرد: انجمن وارد کنندگان سیگار و توتون به شدت قوی هستند و هر اتفاقی که در این باره می افتد می روند در اطراف مجلس تحصن و اعتصاب می کنند و نمایندگان را تحت تاثیر قرار می دهند.

رئیس جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات همچنین در اینباره گفت: داستان افراد و گروه هایی مثل ما که هدف خود را مبارزه با دخانیات قرار داده ایم، داستان آن پسر فلسطینی است که سنگ در دست دارد و در مقابل یک تانک اسرائیلی ایستاده!

باید به سراغ قوه قضائیه برویم!

وی خاطرنشان کرد: ما باید به سراغ قوه قضائیه برویم و ببینم آیا در این زمینه می تواند کاری بکند یا نه، چون مجلس و دولت که تا الان در این خصوص کار جدی نکرده اند.

مسجدی ادامه داد: دولت در خصوص مالیات بر نفت، برنج و اخیرا مالیات پزشکان خیلی جدی عمل می کند اما اینکه چرا در زمینه مالیات دخانیات اینقدر ضعیف عمل می کنند بحث چالش برانگیزی است!

او با بیان اینکه وزارت بهداشت هم واقعا توان مقابله با دولت و مجلس و افراد سودجو را ندارد، گفت: وزارت بهداشت اگر زیاد هم دخالت کند و نظر بدهد احتمالا به آن ها خواهند گفت که شاید می خواهد از افزایش مالیات به نفع خود بهره ببرد. بنابر این بهتر است وزارت بهداشت دیگر حرفی در این باره نزند.

کشورهای پیشرو در بحث مالیات بر دخانیات

همچنین دکتر محمدرضا مسجدی به بهداشت نیوز گفت: سازمان امور مالیاتی و سازمان برنامه و بودجه متولی بحث مالیات بر دخانیات هستند و اگر این ها از این موضوع در برابر دولت دفاع کنند آقای رئیس جمهور و وزرا و مجلس را می توانند متقاعد می شوند.

رئیس جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات بیان داشت: طبق آماری که سازمان بهداشت جهانی ارائه داد، مصر، پاکستان، فیلیپین،  تایلند و برزیل هم توانستند با کمک سازمان بهداشت جهانی و فرمول هایی که کارشناسی شده، در خصوص افزایش مالیات بر دخانیات موفق عمل کنند.

توجیهات غیر منطقی و بی اساس

وی با اشاره به این موضوع که در ایران با توجیهات غیرعلمی از افزایش مالیات بر دخانیات سر باز می زنند، گفت:  افزایش مالیات بر دخانیات هیچ ربطی به تولید، اقتصاد مقاومتی و قاچاق ندارد. قاچاق براساس نظم و برنامه ریزی قابل کنترل است و در ایران هم چند سال قبل که مالیات بر دخانیات را بالا بردیم چون نظارت بر قاچاق جدی بود قاچاق اتفاقا کم هم شد.

او در ادامه تصریح کرد: افعانستان و عراق هم در خصوص مالیات بر دخانیات در حال پیشروی از ما هستند. کشور ما در ۵ محور از ۶ محوری  که سازمان جهانی بهداشت مطرح کرده، شاگرد اول است اما در مورد مالیات بر دخانیات همچنان شاگرد تنبل هستیم.

دکتر محمدرضا مسجدی، رئیس جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات کشور در آخر ضمن بیان اینکه “ترکیه” به عنوان بهترین کشور در موضوع مالیات بر دخانیات جایزه هم گرفته، به بهداشت نیوز گفت: اگر در کشور ما از ۲۰ میلیارد تومانی که در روز خرج سیگار می شود، ۷۰ درصد مالیات گرفته شود، عدد بسیار بالایی بدست می آید که می تواند کل بودجه وزارت بهداشت ما را در سال تأمین کند اما این رقم مالیات کنونی به ۲۰ درصد هم نمی رسد!

منبع: بهداشت نیوز

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
چطور میتونم بهتون کمک کنم ؟