فرآموز نفس پاکمقالات

چگونه فرزندمان را برای سیگار کشیدن متنبه کنیم؟

چگونه فرزندمان را برای سیگار کشیدن متنبه کنیم؟

بیشتر افراد از خطراتی که دخانیات برای سلامتی آن ها دارد آگاه هستند.با این حال نوجوانان هنوز برای امتحان آن مشتاق ­اند. بسیاری از نوجوانان به دلیل فشار همسالان و یا راهی برای مخالفت با مراجع قدرت دخانیات را امتحان می کنند اگر شما نوجوانتان را در حال سیگار کشیدن دیدید ممکن است با عصبانیت یا خشم واکنش نشان دهید.

اما کلمات خشن یا فریاد زدن نوجوان شما را به عدم مصرف دوباره معمولا ترغیب نمیکند در عوض شما باید سعی کنید که با او گفتگویی را درباره عواقب پیامد های ناشی از استعمال سیگار داشته باشید.

شما باید تلاش کنید  باب مکالمه را باز بگذارید تا او بتواند در زمانی که احساس کرد تمایل به مصرف دارد قبل از تصمیم به این کار با شما صحبت کند.

۱.در مورد پیامدهای دخانیات بحث کنید

بسیاری از نوجوانان عقیده دارند که فنا ناپذیر هستند و بیماری به سراغ آنها نمی آید و آن ها به ندرت می توانند در مورد اثر های بلند مدت دخانیات بر روی سلامتی فکر کنند. با این حال هنوز صحبت کردن در مورد این که چگونه دخانیات باعث ایجاد مشکلات جدی برای سلامتی می شود مفید است مشکلاتی چون سرطان ریه و بیماری های قلبی.

بسیاری از افراد بزرگسال در جوانی مصرف دخانیات را شروع کردند و برای سال ها به آن اعتیاد پیدا کردند. غالبا نوجوانان در مورد مورد مصرف طولانی مدت نگران نیستند و ممکن است سیگار را اعتیاد نبینند اما با این حال به واقعیت های مرتبط با استعمال دخانیات اشاره کنید زیرا همین امر کمک می کند تا جدی بودن و شکل گرفتن یک وابستگی و عادت به دخانیات را در دوران جوانی متوجه شوند.

۲.مطرح کنید که چگونه دخانیات می تواند تاثیر منفی را در عملکرد آن ها در مدرسه داشته باشد

سیگار می تواند توانایی تمرکز و توجه آن ها را در کلاس بعد از مدتی مختل کند و آن ها ممکن است آموزش های مهم را از دست بدهند چون نمی توانند در طول ساعت های مدرسه سیگار بکشند و این عملکرد تحصیلی آن ها را به خطر می اندازد. شاید در ابتدا مصرف سیگار منجر شود که نوجوان احساس تمرکز بیشتری پیدا کرده ولی این یک احساس کاذب است که به دلیل آزاد شدن برخی مواد شیمیایی درون مغز می باشد و پس از این نوجوان برای داشتن تمرکز گذشته اش نیازمند مصرف بیشتر دخانیات است و در صورت عدم مصرف این تصور را دارد که تمرکز نداشته و باید سیگار مصرف کند.

شما همچنین می توانید در مورد این که چه طور استعمال دخانیات می تواند به توانایی نوجوان در فعالیت های خارج از درس مثل ورزش کردن تاثیر بگذارد با او صحبت کنید.آن ها ممکن است مشکلاتی را در تنفس در هنگام رقابت در طول فعالیت ورزشی داشته باشند و یا هنگام فعالیت های فیزیکی با دوستان یا همسالان و خانواده نسبت به قبل از مصرف کم بیاورند و عملکرد مثبت قبلی خود را نداشته باشند.

۳.به این اشاره کنید که سیگار می تواند چه تاثیرات منفی به روی ظاهر نوجوان داشته باشد.

شما می توانید از نگرانی نوجوان برای ظاهرش و تصویر بدنی اش استفاده کنید و او را متقاعد کنید که به خاطر خودش دخانیات مصرف نکند. مواردی مثل تغییر رنگ و زرد شدن دندان ها، پیری زود رس و چروک های زود رس پوست در اوایل زندگی ، بوی بد دهان و…

نوجوان شما ممکن است آمادگی بیشتری برای شنیدن تاثیرات دخانیات بر روی ظاهرش و نگرانی واقعی از تاثیرات فوری آن داشته باشد. هم چنین متذکر شوید که بعد از مدتی، ورزش کردن و تحرک به دلیل مشکلات تنفسی و آسیب ریه ، مشکل می شود و  می تواند تاثیر منفی روی تصویر بدنی و وزن آن ها داشته باشد.

۴.از مثال های واقعی فرد مصرف کننده استفاده کنید

یک راه دیگر صحبت با نوجوان برای پیامدهای منفی مصرف دخانیات استفاده از مثال هایی در قالب دوستان یا اعضای خانواده است که دخانیات مصرف می کردند.این وضعیت توجه او را به طور طبیعی به روی پیامدهای منفی و واقعی سیگار جلب می کند

برای مثال ممکن است عموی نوجوان شما به کشیدن یک بسته سیگار در هر روز عادت داشته باشد شما می توانید به مشکلات تنفسی او و مشکلات سلامتی اش اشاره کنید.حتی مقدار پول زیادی که هرساله برای این عادتش از دست می دهد و سال هاست در کشمکش و در گیرودار ترک است اشاره کنید و اینکه هرچند می داند که چطور سیگار به بدنش صدمه زده ولی ترک دخانیات برایش سخت است.

 

محدود کردن دسترسی به دخانیات

۱.اگر با پول توجیبی اش سیگار می خرد می توانید آن را کم یا قطع کنید

داد و بیداد کردن و عصبانیت شدید و این که نمی توانند سیگار بکشند ممکن است راه حل مناسبی نباشد و این بیشتر منجر به سرکشی بیشتر آن ها در برابر شما و ادامه کشیدن دخانیات شود.در عوض به این فکر کنید که چگونه می توانید دسترسی او را به دخانیات محدود کنید .شاید لازم باشد که اعلام کنید که در صورتی که بخواهد از پول تو جیبی اش و پولی که شما به او می دهید سیگار خریداری کند مجبورید پول او را کم و یا قطع کنید.این عمل شما ممکن است  که پس از مدتی به خاطر کمبود پول لازم برای خرید چیزهای دیگر مصرف را کنار بگذارد و در صورتی که تصمیم بگیرد دیگر دخانیات نخرد شما کمک هزینه و پول توجیبی که می دادید را بر می گردانید.

شما می توانید نظارت بیشتری بر روی خرج کردن پول توجیبی های او داشته باشید و خیلی از چیزهایی که می خواهد بخرد را با او همراهی کرده تا ببینید که چگونه پولش را خرج می کند و تشویقش کنید تا در موارد مرتبط با سلامتی و خرید کالاهای فرهنگی  بیشتر هزینه کند.

  1. اجازه ندهید که در خانه دخانیات مصرف شود.

هرچند تنبیه های شدید و خشم شدید شما خطر مقابله کردن و تشویق آن ها را به مصرف بیشتر می کند اما شما می توانید در خانه خود مقرراتی را برای عدم مصرف و کنترل این موضوع قرار دهید.شما به آن ها باید بگویید که تحت هیچ شرایطی اجازه ندارد در خانه دخانیات مصرف کند و اگر خلاف این رخ دهد پیامد های آن که می تواند عدم اجازه خروج از خانه و رفتن با دوستانش به بیرون یا آمدن به خانه زودتر از مدرسه است را اجرا کنید.

این پیامد ها ممکن است او را ناراحت کند ولی اجرای آن ها یکی از روش هایی است که شما می توانید اقتدار خود را در موقعیت نشان دهید.اگر خودتان مصرف کننده هستید باید سعی کنید الگوی خوبی باشید و آن چه را موعظه می کنید خودتان هم اجرا کنید.

تلاش به ترک کنید و خودتان هم داخل خانه مصرف نکنید.

۳.به او پیشنهاد کنید که زمان کمتری را با دوستان مصرف کننده سیگار یا قلیان سپری کند.

نوجوانان اغلب مصرف را به خاطر بودن در اطراف دوستان مصرف کننده شروع می کنند. ممکن است شما بخواهید که او دیگر با دوستان مصرف کننده اش ارتباط نداشته باشد و آن ها را نبیند در صورتی که این گونه عمل کردن شما ممکن است منجر به این شود که او فقط بخواهد تنها با دوستان مصرف کننده اش و کسانی که شما آن ها را تایید نمی کنید باشد.

شما به آن ها پیشنهاد کنید که زمان مساوی را با دوستان مصرف کننده و کسانی که دخانیات مصرف نمی کنند یا گروه های دیگر دوستی اش بگذراند.شما به این روش به او آزادی تصمیم گیری و انتخاب می دهید به جای این که آن ها را مجبور کنید تا مطابق خواسته شما باشند و این احتمال که آن ها از سر مخالفت و جنگ قدرت بخواهند با دوستانی که شما مخالف آن ها هستید سپری کنند کاهش می یابد. شما می توانید تشویقش کنید تا زمان بیشتری را با دوستان غیر سیگاری یا مصرف کننده سپری کند

حتی پیشنهاد دهید تا آن ها را به خانه دعوت کرده و زمان بیشتری را با هم بگذرانند و شما برای آن ها خوراکی و یا غذا آماده کنید و طوری برخورد نمایید تا احساس مثبت شما را نشان بدهد.این نشان می دهد که شما هنگامی که با دوستان غیر مصرف کننده اش است بیشتر از او حمایت کرده و تشویقش می کنید.

با لحن های جدی و محترمانه ورود دوستان مصرف کننده دخانیات را به خانه منع کنید. البته این ممکن است منجر به این شود که او زمان مورد نظر را با دوستانش در خارج از خانه بگذراند ولی با این حال شما نگرش خود و ارزش های خود را به او گوشزد نموده اید.

۶.تشویق کنید تا نوجوان شما بیشتر به فعالیت های مدرسه اش متمرکز شود و انجام فعالیت های فوق برنامه اش را تشویق کنید

شما می توانید علاقه مندی او به دخانیات را با تشویق او به انجام فعالیت هایی که برای سلامتی مفید تر است منحرف کنید.تلاش کنید که به آن ها یادآوری کنید که چه چیزی در زندگی ارزش و اهمیت دارد و چگونه دخانیات می تواند آن ها را از مسیر اهدافشان دور کند.

شما می توانید آن ها را تشویق کنید که به فعالیت های خارج از برنامه که از آن لذت می برند بپردازند.مثل ورزش، رقص، بازیگری و… تشویق کنید که در کلاس های فوق برنامه ورزشی و هنری نام نویسی کنند این کمک می کند که تمرکزشان را از دخانیات به دیگر فعالیت هایی که برایشان مفید است برگردانند

۳.یک رابطه باز مبتنی بر صداقت و احترام داشته باشید

۱.از او بپرسید چرا دخانیات مصرف می کند

یکی از راه ها برای فهم مصرف نوجوانان صحبت کردن درباره دلایلی است که او برای انجام این کار دارد تلاش کنید که هر دوی شما انگیزه های پشت این عمل و دلایل زیربنایی آن را بتوانید پیدا کنید . پیدا کردن این دلایل کمک می کند تا بتوانید به او در کار کردن و حل مشکلاتی که دارد کمک کنید و یا از مصرف دوباره دخانیات پیشگیری کنید.

از آن ها بخواهید دلایل مصرف را و این که چرا دخانیات مصرف میکنند را برایتان بنویسد و بعد باهم در فضای باز و دوستانه راجع به دلایلش صحبت کنید.

 

۲.تلاش کنید خودتان مصرف دخانیات را کنار بگذارید

انگیزه بسیاری از نوجوان ها برای مصرف به علت مشاهده ی سیگار کشیدن والدین و یا مظاهر قدرت و افراد مهم برای آن هاست.

نوجوانان ممکن است برای حس کنجکاوی و میل به تقلید از والدین خود به استقبال دخانیات بروند.

ترک دخانیات یک چالش است اما اجازه بدهید که نوجوان شما بداند که چقدر تمایل به ترک دارید. شما می توانید از آنها بخواهید که با عدم مصرف دخانیات از شما حمایت کنند یا می توانید هر دو بهم کمک کنید تا آن را کنار بگذارید.

۳.برای نوجوانان از متخصصین کمک بگیرید

اگر نوجوانتان در تلاش برای کنار گذاشتن دخانیات  است و یا شما نگران وابسته شدن و اعتیاد او به دخانیات هستید می توانید از متخصصین کمک بگیرید.

متوقف کردن مصرف به یکباره مخصوصا در سنین پایین بسیار دشوار است. شما باید تلاش کنید تا از متخصصان، پزشکان و روان شناسانی که در این زمینه فعالیت دارند کمک بگیرید تا آن ها با توجه به مسائلی که نوجوانتان دارد به او کمک کنند تا چگونه دخانیات را ترک کند.

نویسنده:

    Tasha Rube-Lmsw-May 2019 مدد کار اجتماعی

How to punish your kids for smoking

 

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
چطور میتونم بهتون کمک کنم ؟