در هفته ارتقاء آگاهی در مورد بارداری با توجه به نقش زنان در تأثیرگذاری بر سلامت جامعه و خانواده، در حوزه خطرات احتمالی از جمله مضرات دخانیات و دودتحمیلی آن و همچنین خودمراقبتی در قبل، حین و بعد از بارداری حائز اهمیت است.
به گزارش روابط عمومی « جمعیت» به نقل از واحد زنان جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران- همان طور که میدانیم، خانواده به عنوان یکی از نهادهای مهم جامعه، مورد مطالعه گوناگون قرار گرفته است، یکی از مسائلی که خانوادهها با آن در ارتباط هستند، بحث تولید مثل است. باروری از جمله مسائل مهمی است که میتواند بر جنبههای گوناگون زندگی انسان تأثیر بگذارد. در سه ماهه اول از جمله عوارض حاملگی، تهدید سلامت خود و جنین و پیشگیری از افزایش وزن و در سه ماهه دوم بدلیل اضطراب و نگرانیها و برداشتهای غلط و ترسهای بی مورد مادر نسبت به حاملگی همراهی همسر ضروری است و در سه ماهه سوم با توجه به بزرگ شدن شکم مادر و فشار بر روی کمر و اعصاب پا، انحنای ستون فقرات مخصوصا در ناحیه کمر وکمشدن حرکت و فعالیت مادر با رشد جنین در ماههای آخر باید توجه و مراقبت بیشتری شود.
اثرات مواد دخانی( سیگار، قلیان و دود تحمیلی آن) بر زنان باردار
با توجه به شواهد و مطالعات انجام شده بر روی زنان باردار و مواد دخانی میتوان گفت:آگاهی افراد نسبت به اثرات استعمال دخانیات بر باروری بسیار پائین میباشد، بطوریکه میزان آگاهی آنان نسبت به ناباروری ۵/۳۷ درصد و مرگ داخل رحمی ۴۷ درصد و سقط ۷/۷۰ درصد و مرگ نوزاد ۱/۵۲ درصد و یائستگی زودرس ۷/۱۰ درصد میباشد. بنابراین با افزایش سطح آگاهی در سنین باروری بویژه زنان از مضرات وابسته به سیگار میتوان از بروز این عوارض بر روی دستگاه تولید مثل و قدرت باروری جلوگیری نمود.
همچنین با توجه به پژوهشی که در سال ۸۴ تحت عنوان مصرف قلیان در دوران بارداری و تأثیر آن بر کم وزنی هنگام تولد نوزاد، این مطالعه نشان داد:که مصرف قلیان در دوران بارداری خطر کاهش وزن نوزاد را به دنبال دارد.
آیا مصرف سیگار و ترک سیگار در دوران بارداری در تولد زودرس نوزاد تاثیری دارد؟
بین حدود ۲۵ میلیون مادر آبستن در سنین ۲۵ تا ۲۹ سالگی که در فاصله سالهای ۲۰۱۱ تا ۲۰۱۷ به مدت ۶ سال نوزاد زندهای به دنیا آورده بودند، زنانی که مدت دوران بارداری سیگار را ترک و یا کم کرده بودند نسبت به زنانی که در سه ماهه سوم و یا تمام دوران بارداری سیگار مصرف میکردند، حاکی از آن است که هر چه ترک سیگار در دوران حاملگی زودتر اتفاق بیافتد احتمال کاهش تولد زودرس بیشتر است.
با توجه به پائین بودن آگاهی زنان باردار در رابطه با مضرات دخانیات پژوهشی با عنوان سواد سلامت زنان باردار در رابطه با تأثیر دود دخانیات بر جنین در واحد زنان جمعیت مبارزه با استعمال دخانیات ایران انجام شد که دستاورد این مطالعه ضرورت تقویت سواد سلامت و آموزش به زنان باردار و همسرانشان بهطور همزمان در رابطه با تأثیرات دود دخانیات بر جنین را میرساند.