آموزشاخباراخبار جمعیتاخبار زنان و دخانیاتزنان و دخانیاتویژه

لزوم افزایش آگاهی بخشی در زنان درباره مضرات استعمال دخانیات

به مناسبت «هفته سلامت زنان» تاکیدشد؛

امروز زنان با توجه به نقش خود در مدیریت خانواده و تأثیرگذاری به عنوان الگوی رفتاری نوجوانان و جوانان، می‏توانند با افزایش آگاهی خود درمورد مضرات استعمال دخانیات و انجام اقداماتی دراین زمینه، مانع از پیشرفت روند گسترش مصرف دخانیات در جامعه شوند.

به گزارش روابط عمومی «جمعیت» به نقل از واحد زنان، هفته ملی سلامت بانوان ایران (سبا) که همه‌ساله در هفته پایانی مهرماه در خصوص اولویت‌های سلامت زنان به‌عنوان نیمی از جمعیت کشور برگزار می‌شود، امسال با شعار «سلامت زنان، بنیان خانواده سالم و جامعه جوان» نام‌گذاری شده است. از آنجا که زنان نقش مهمی در تحکیم خانواده، تربیت نسل آینده و سلامت اعضای خانواده‌دارند، پرداختن به بهداشت جسمی-روانی آنان به سود جامعه و نسل آتی است؛ بنابراین ضروری است با شناخت انواع تهدیدها و بیماری‌های مربوط به زنان در سنین مختلف در راستای سلامت آنان گام برداشت.

زنان و بیماری‌های شایع

یکی از انواع آسیب‏های جسمی گریبان گیر زنان در میانسالی، پوکی استخوان است که از پیامدهای دوران یائسگی به شمار می‌رود و ممکن است شکستگی لگن را در پی داشته باشد. عواملی مانند استعمال دخانیات در روند پوکی استخوان در زنان تأثیرگذار است و موجب تسریع آن می‌شود. امروزه مصرف قلیان در بین زنان خصوصاً دختران جوان رواج زیادی پیداکرده که این امر در سلامت آنان در آینده اثر خواهد گذاشت. بر طبق یافته‌های پژوهشی، مشخص‌شده که تراکم استخوان گردن ران و نیز تراکم استخوان مهره‌های کمری در زنان یائسه که قلیان می‌کشند کمتر از افرادی است که قلیان نمی‌کشند.

سلامت زنان، سلامت خانواده و جوانی جمعیت

مصرف دخانیات برای زنانی که در سنین باروری هستند نیز اثر سوء دارد به‌طوری‌که تحقیقات نشان داده خطر ناباروری در زنان سیگاری بیشتر از افراد غیر سیگاری بوده است.

مصرف سیگار علاوه بر یائسگی زودرس می‌تواند منجر به حاملگی خارج رحمی، سرطان دهانه رحم، عوارض بارداری ازجمله سقط، مرده زایی، اختلال در رشد ریه جنین، وزن کم نوزاد زمان تولد و سندروم مرگ ناگهانی نوزاد گردد.

در یک بررسی مشاهده‌شده میانگین وزن نوزادانی که مادرانشان مصرف قلیان داشته‌اند نسبت به نوزادانی که مادرانشان قلیان نمی‌کشیدند، کمتر بوده است. علاوه بر این مصرف سیگار و مواد دخانی در قدرت باروری مردان هم اختلال ایجاد کرده، سبب تغییر مرفولوژی سلول جنسی در مردان و آسیب به DNA‌ی سلول جنسی می‌شود؛ بنابراین اختلال باروری مردان وزنان، جوانی جمعیت را به خطر می‌اندازد.

به‌طورکلی اگر مصرف دخانیات در افراد کاهش یابد وزنان باردار در معرض دود تحمیلی نباشند، نسل حاضر و نسل آینده از انواع آسیب‌های ناشی از آن دور خواهند ماند.

منابع:

– بررسی« ارتباط استعمال قلیان با تراکم استخوان زنان یائسه». قیدر، فاطمه نشریه‌ پرستاری ایران ۱۳۸۴ دوره‌ی ۱۸ شماره ۴۱-۴۲ مرکز بهداشت شهرستان شیراز، واحد بهداشت خانواده.

«مصرف قلیان در دوران بارداری و تأثیر آن بر کم‌وزنی هنگام تولد و دیگر مشخصه‌های سلامت نوزادان»، عبدالله حاجی وندی مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی سمنان، جلد ۷ شماره ۱ و ۲، ۱۳۸۴.

نوشته های مشابه

دکمه بازگشت به بالا
چطور میتونم بهتون کمک کنم ؟